Citând surse din apropierea acestui dosar, Bloomberg susţine că oficialii care supervizează rezervele valutare ale Chinei au recomandat încetinirea sau oprirea achiziţiei de obligaţiuni emise de Trezoreria americană. Piaţa pentru obligaţiunile guvernamentale americane a devenit mai puţin atractivă în raport cu alte active iar tensiunile comerciale dintre China şi SUA ar putea oferi Beijingului un motiv pentru a încetini sau înceta să mai achiziţioneze obligaţiuni americane, au declarat sursele citate de Bloomberg. 

Ca reacţie la acest articol moneda americană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu yenul japonez până la 111,3 yeni pentru un dolar, cel mai slab curs de schimb din ultimele şase săptămâni. Împotriva unui coş de valute, dolarul american s-a depreciat cu 0,6%, cel mai grav declin din ultima lună. 

"Dacă cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane ar decide brusc să îşi înceteze achiziţiile aceasta ar fi o problemă", a declarat analistul MUFG, Derek Halpenny referindu-se la China. 

Declinul de miercuri al dolarului în raport cu yenul japonez vine după o altă scădere de 0,5% înregistrată marţi, după ce Banca centrală a Japoniei şi-a redus achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale japoneze, ceea ce a dat naştere la speculaţii că BoJ va reduce stimulentele monetare. 

Dolarul american a avut un început de an furtunos, după ce anul trecut s-a depreciat cu aproape 10% în raport cu un coş de valute, pe măsură ce perspectivele economice în alte părţi ale lumii, în special în Europa, s-au îmbunătăţit în timp ce aşteptările privind impulsionarea economiei americane de pe urma reformei fiscale s-au dezumflat. De asemenea, slăbiciunea dolarului scoate în evidenţă vulnerabilitatea monedei americane la deciziile altor mari bănci centrale spre normalizarea politicii monetare. 
Agerpres