"Programul de convergenţă 2018-2021 (…) continuă angajamentul de aderare la zona euro, precum şi politica de susţinere directă a creşterii economice, evident cu încadrarea în marja permisă de Pactul de stabilitate şi creştere, un deficit bugetar ESA de 3% din PIB", a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că stabilirea unei date concrete privind aderarea la zona euro presupune realizarea unor analize aprofundate, în special în ceea ce priveşte convergenţa reală, structurală şi instituţională şi urmează a fi luată în considerare şi sustenabilitatea îndeplinirii criteriilor de convergenţă nominală.

"În acest sens, acest document adoptat astăzi în Guvern evidenţiază că pregătirea calendarului de intrare a României în mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro, precum şi toate acţiunile necesare pregătirii economiei şi a societăţii intră în atribuţiile Comisiei Naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei unice europene", a arătat Nelu Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, documentul prognozează că, pe termen mediu, economia României va continua să performeze.

"Pe termen mediu, documentul prognozează că economia României va continua să performeze. Programul detaliază cadrul general şi obiectivele politice/economice pentru perioada 2018-2021, prezintă măsurile implementate deja, dar şi măsurile pe care Guvernul le are în vedere în materie de politică fiscală, accentul fiind pus pe predictibilitate şi îmbunătăţirea ratei de colectare a taxelor şi impozitelor. Alte măsuri vizează creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, învăţământ, infrastructură rutieră şi feroviară, creşterea absorbţiei de fonduri europene şi alte măsuri prevăzute în Programul de guvernare", a mai afirmat Nelu Barbu.

El a precizat că Programul de convergenţă 2018-2021 va fi făcut public de Ministerul Finanţelor Publice. 

SURSA: Agerpres