'Creditele de nevoi personale sunt exclusiv în lei de vreo trei ani. Ultima normă a BNR din 2012 care a restricţionat perioada de acordare de la maximum 10 ani la cel mult cinci ani a atras după sine un risc mai mic fapt care, împreună cu reducerea dobânzii de politică monetară şi eliberarea rezervelor minime obligatorii, a făcut posibilă ieftinirea acestor credite. Dobânzile sunt situate la aproximativ 10%, dar ar putea să mai coboare cu 2-3 puncte procentuale în următorii ani. Pentru acest an nu estimez schimbări', a explicat Anca Bidian.

Potrivit acesteia, la creditul de nevoi personale nu neapărat costul face diferenţa, pentru că un punct procentual la un credit de 20.000 de lei pe termen de 5 ani înseamnă o diferenţă foarte mică la rată. Astfel că efortul unei băncii de a reduce dobânda nu se va regăsi în creşterea vânzărilor. Principalele aspecte care fac diferenţa şi garantează creştere pe acest tip de produs sunt scoringul, birocraţia şi procesul.

Pe acest segment de piaţă Kiwi Finance estimează că în acest moment sunt active 11 bănci.

În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, Anca Bidian susţine că dobânzile la creditele în lei şi cele în valută sunt apropiate, de aproximativ 5-6%, fără a lua în calcul Prima Casă, iar alegerea monedei se face în funcţie de volatilitatea potenţială la care clientul se expune.

'Analiştii susţin că ROBOR ar mai putea scădea, dar pe de altă parte noi vorbim despre volatilitate. În momentul în care accesezi un credit te uiţi la un indicator pe cel puţin 20 de ani. EURIBOR poate că este la un minim istoric, după care poate să intre pe un trend crescător, însă cel mai probabil majorările vor fi mici şi absorbite. Este mai importantă volatilitatea decât proiecţia viitoare a indicatorilor. La euro trebuie să amintim şi riscul valutar. În cazul împrumuturilor în lei am avut o oscilaţie bruscă a ROBOR în această primăvară, iar astfel de oscilaţii te destabilizează', a declarat Anca Bidian.

Kiwi Finance are în portofoliu 10 bănci active care dau credite ipotecare/imobiliare în lei, iar 9 dintre acestea oferă şi credite în valută pe acest segment. Potrivit Ancăi Bidian, în portofoliul KiwiFinance, 60% dintre creditele acordate pe acest segment sunt în valută şi 40% în lei, iar valoarea medie a creditului acordat este de 50.000 de euro.

În prima jumătate de an, Kiwi Finance a intermediat credite pentru achiziţia de locuinţe, în afară de Prima Casă, în valoare de 30 milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anca Bidian susţine că proprietarii de locuinţe au rămas ataşaţi de euro şi vor ca tranzacţiile să fie realizate în această monedă, cel puţin în marile oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Oradea.

Agerpres