"Degeaba producem pentru că laptele rămâne în ferme. Numai 20% din laptele produs în România ajunge în fabrici şi această cantitate de lapte o avem de aproape 10 ani de zile. Pot spune că este un dezastru al sectorului", a spus Steriu, subliniind că 60% din fermele din România sunt încă cu numai una-două vaci.
Potrivit datelor statistice prezentate de Steriu, din cantitatea de 4,4 miliarde de litri de lapte produsă în 2010, circa 1,2 miliarde litri reprezintă vânzările directe pe piaţă, doar 993 milioane litri ajung la unităţi specializate, în ferme rămân pentru consumul familial circa 1,7 miliarde litri, iar pentru consum tehnologic – 434 milioane litri.

De asemenea, în România există 290 de agenţi economici în sectorul laptelui cu o capacitate proiectată de 2,67 miliarde litri, dar numai 1,45 miliarde litri sunt capacităţi în lucru.

"Marfa se duce într-un consum foarte redus pe piaţa internă, ţinând cont că avem un consum de 5-10 ori mai mic decât cel european. Acest lucru arată un potenţial de piaţă foarte mare. Importăm însă materie primă tot mai mult pentru capacităţile de procesare, dar dacă ne uităm la cifre putem schimba situaţia" a explicat deputatul UNPR.

Potrivit acestuia, importurile de produse lactate au totalizat 40 de milioane euro în 2010, iar exporturile au fost de numai 40 de milioane de euro.

"La brânzeturi şi caşuri importăm 2.000 tone, respectiv de 70 de milioane de euro şi exportăm mai mult, circa 2.700 tone, dar de numai de 15 milioane de euro, ceea ce arată că facem un export de materie primă pe caşuri, dar importăm produse finite de calitate", a mai adăugat deputatul Steriu.

Acesta a subliniat că între anii 2004-2010 sectorul de producţie a laptelui a consumat foarte mulţi bani, prima de 0,3 lei pe litru de lapte regăsindu-se însă în creşterea înregistrată pe segmentul fermelor de 15-20 de capete.
SURSA: Agerpres