Încheierea mandatului coincide cu finalizarea celei mai mari părţi din planul de restructurare, pe care l-a supervizat Leonidas Fragiadakis, a informat NBG.

În condiţiile în care banca intenţionează să-şi modifice strategia de afaceri, Fragiadakis a decis să demisioneze, iar NBG începe căutarea unui succesor.

Până când acţionarii vor aproba noul Consiliu de Administraţie, banca va fi condusă de Paul Mylonas, adjunctul directorului general.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Kathimerini că evoluţiile negative care au afectat banca în ultimul timp, cum ar fi eşecul vânzării companiei de asigurări Ethniki Insurance şi anularea vânzării subsidiarei NBG din România – Banca Românească – au determinat schimbarea strategiei.

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Dar Fragkiadakis a înregistrat şi succese, susţin sursele, implementând rapid şi eficient şi planul de restructurare convenit cu UE, iar NBG este prima din băncile de importanţă sistemică din Grecia care nu a mai avut nevoie de finanţarea de urgenţă (ELA) acordată de Banca Centrală Europeană (BCE) creditorilor eleni. Din 2015, instituţiile financiare din Grecia se bazează pe finanţarea de urgenţă deoarece retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut semnificativ.

Conform unui comunicat publicat publicat sâmbătă de Banca Centrală Europeană, toţi cei patru mari creditori eleni – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – au trecut testele de stres.

Instituţii financiare europene urmează să fie supuse unei noi runde de teste de stres până la finele acestui an însă în cazul băncilor greceşti, BCE a decis să grăbească acest exerciţiu având în vedere că Grecia urmează să încheie în luna august cel de al treilea acord de asistenţă financiară convenit cu creditorii internaţionali. În condiţiile în acordul de 86 miliarde de euro au mai rămas bani destinaţi recapitalizării băncilor greceşti, oficialii au susţinut că este nevoie ca testele de stres să fie derulate mai rapid pentru că dacă vor fi descoperite eventuale deficienţe Grecia să poată finaliza recapitalizările înainte de expirarea acordului cu creditorii, în luna august.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES