Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac?

Cătălina: Personal, nu am depus niciun efort considerabil pentru a obține 10 la bac, deoarece am muncit constat pe parcursul celor 4 ani de liceu, iar singurul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost să recapitulez anumite noțiuni. La română pot spune că am învățat mai mult în ultimele 2 săptămâni.

Capital: Ai facut meditatii? La cate obiecte?

Cătălina: Nu am făcut meditații, pentru că mi-au fost suficiente orele de pregătire suplimentară pentru olimpiade și concursuri- la matematică în special. Am avut norocul de a întâlni profesori dedicați care și-au făcut timp pentru a mă îndruma către performanță, iar clasicile meditații, la care unii elevi se duc obligați de părinți, au devenit pentru mine o plăcere și o modalitate de relaxare.

Capital: Ai fost nevoit să renunţi la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?

Cătălina: Nu, deloc. Doar cu 2 săptămâni înainte de bac am fost nevoită să-mi dedic timpul studiului intens de eseuri.

Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac?

Cătălina: Sinceră să fiu, la nicio materie nu am întâmpinat dificultăți. La română, după cum am mai spus, am avut ceva emoții, pentru că nu mi-am organizat foarte bine timpul, spre deosebire de matematică și fizică la care am terminat subiectele în aproximativ 40 de minute.

Capital: Ce faci in timpul liber?

Cătălina: În timpul liber prefer să fac lucruri care mă relaxează și mă binedispun, dar depinde și de dispoziția pe care o am în momentul respectiv. Îmi place să îmi petrec timpul cu prietenii și familia, să urmăresc seriale, iar în zilele mai aglomerate să stau în pat cu o cană de ceai și o carte bună lângă mine.

Capital: Ce planuri de viitor ai?

 

Cătălina: Nu sunt genul de persoană care să își planifice întreaga viață, dar, în ceea ce privește viitorul meu profesional, intenționez să urmez studiile de licență, master- și poate doctorat- la Facultatea de Matematică și Informatică din București, iar restul voi stabili pe parcurs în funcție de oportunitățile care se ivesc.

Capital: Te-ai gandit sa faci facultatea in strainatate? Daca ai ales deja o facultate in strainatate, care este şi ce te-a determinat sa alegi aceasta universitate?

Cătălina: Deși rezultatele școlare mi-ar fi permis oricând să urmez o facultate în străinătate, niciodată nu m-am gândit să părăsesc țara, deoarece consider că și România are destule de oferit, acum depinde de fiecare cât este dispus să învețe pentru a se realiza.

Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?

Cătălina: Cu riscul de a fi contrazisă de unii, eu chiar cred că și în România se pot face lucruri frumoase, în consecință, peste cinci ani mă văd tot la noi în țară, continuându-mi studiile.

Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?

Cătălina: În timpul celor 12 ani de școală am observat că, la noi, se pune foarte mare preț pe memorat, în detrimentul gândirii analitice care, din punctul meu de vedere, ar trebui să primeze. În același timp, cred că e o problemă și în mentalitatea părinților care, nemaiavând timp să se implice în educația copiilor, tind să arate cu degetul profesorii și să lase pe umerii lor întreaga responsabilitate în cazul unui eșec al elevului.

Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?

Cătălina: Mentalitatea tuturor: părinți, copii, profesori. Părinții ar trebui sa învețe să nu-și mai supraestimeze copilul și să-i vadă adevărata valoare. Elevii să fie mai responsabili și să se autoevalueze corect, nu să dea vina pe profesori atunci când ei nu au știut să se organizeze. Iar unii profesori să țină cont de materiile de bază ale profilului și să modereze cerințele pe care le au din partea elevilor.

 

Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?

Cătălina: Nu sunt 100% hotărâtă în privința job-ului. În momentul de față aș dori să fiu provesor universitar de matematică, dar, în orice caz, indiferent de meseria pe care o voi alege, o voi face cu drag, fără a mă gândi la partea materială. Chiar dacă multe persoane au fost reticente și m-au sfătuit să nu-mi irosesc munca pe „un salariu de profesor”, consider că mai bine faci ceva ce-ți place, decât să te duci la serviciu și să numeri câte ore mai ai până pleci acasă.

Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?

Cătălina: Să nu lase totul pe ultima sută de metri și să nu se mintă singuri. Cel puțin pentru elevii de la profil real, să nu lase să se adune golurile și să creadă că pot învăța matematica din 4 ani de liceu cu o lună înainte. Cât despre română, dacă au ambiție, pot învăța și cu două săptămâni înainte.