"Cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie au crescut an de an, în principal datorită contribuţiei membrilor Eco-Rom Ambalaje la realizarea unui sistem eficient de colectare separată. Investiţiile noastre pentru acest sector s-au ridicat anul trecut la aproximativ 10 milioane de lei – acestea incluzând costurile de colectare, sortare şi transport al deşeurilor către fabricile de reciclare, investiţiile în infrastructura de colectare separată şi în campaniile de informare a populaţiei privind importanţa reciclării deţeurilor de ambalaje", a declarat directorul general al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

Potrivit datelor Eco-Rom Ambalaje, investiţiile industriei au determinat extinderea hărţii naţionale de colectare separată a deşeurilor de ambalaje: de la 464 de localităţi în 2013, la 527 de localităţi la finalul anului 2014.

În prezent, aproximativ 50% din populaţia României – circa 9,4 milioane de români – pot colecta separat deşeurile de ambalaje prin serviciul dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi.

Cantităţile de ambalaje reciclate de la populaţie sunt doar o parte din totalul realizat de Eco-Rom Ambalaje. În anul 2014, organizaţia a susţinut reciclarea a 376.094 tone de deşeuri de ambalaje provenind atât din gospodării, cât şi din sectoarele comerciale şi industriale. Această cantitate reprezintă 60% din totalul ambalajelor puse pe piaţă de companiile membre, respectiv 623.860 tone.

La finalul anului 2014, portofoliul de clienţi al Eco-Rom Ambalaje se ridica la 3.056 de companii, în creştere cu 7% faţă de anul 2013. "Aceste companii au investit, prin Eco-Rom Ambalaje, în infrastructura de colectare separată şi în campanii de informare şi programe educaţionale despre importanţa reciclării deşeurilor de ambalaje cu 52% mai mult decât minimul impus legal", se arată în comunicat.

Conform ANPM, în 2012 au fost reciclate în România 601.800 tone de deşeuri de ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu. Aportul industriei s-a ridicat la 43.440.065 milioane de lei în anul 2014.

În 2005-2006, Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectării separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei din 14 localităţi, prin intermediul a câte zece puncte de colectare în fiecare oraş. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităţilor locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.

AGERPRES