Deputatul UDMR Marton Arpad a criticat, pe 15 februarie, adoptarea tacită a proiectului care elimină taxa TV, susţinând că în acest fel Televiziunea publică este lăsată fără fonduri.

‘Este o iresponsabilitate ieşită din comun’, a spus Marton Arpad, care a propus ca iniţiativele cu raport de respingere să fie dezbătute cu prioritate.

Iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune în sensul eliminării taxei pentru serviciul de televiziune şi menţinerea taxei pentru serviciul de radiodifuziune.

Propunerea a fost respinsă, anul trecut, de Comisia de cultură a Camerei, care a fost sesizată în fond, însă a fost adoptată tacit de plen, deoarece termenul de dezbatere stabilit pentru 5 februarie a fost depăşit. Senatul este for decizional în acest caz.

Tot pe 15 februarie deputaţii au adoptat tacit propunerea legislativă de modificare a Legii audiovizualului, prin care se instituie obligativitatea ca televiziunile generaliste şi cele de ştiri să aloce săptămânal un spaţiu pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ.

Potrivit prevederilor actului normativ, televiziunile generaliste trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni cultural-educative, iar cele specializate pe ştiri cel puţin 30 de minute pe săptămână pentru acelaşi gen de emisiuni.

Un alt proiect de lege adoptat tacit în aceeaşi zi prevede că cei care candidează la funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) trebuie să demonstreze că nu au fost membri ai unui partid politic.

Adoptarea tacită a unui număr mare de legi, pe 15 februarie, a fost determinată de faptul că în ziua respectivă şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor a fost suspendată din lipsă de cvorum.

După mai multe voturi test şi unul asupra unui proiect legislativ s-a constatat că în sală sunt prezenţi 166 de deputaţi, nefiind întrunit cvorumul necesar de 167 de parlamentari.

În acest context, preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a suspendat şedinţa de vot final, unde erau programate mai multe legi organice, care trebuie adoptate cu majoritatea deputaţilor.