Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Timp liber

De la Nasdaq până la vinurile de soi din România poate fi doar un pas

Autor: |

După ce a creat în SUA mai multe companii de IT pe care le-a listat cu succes la Nasdaq, Mihail Rotenberg a ieşit brusc din arena afacerilor. A vândut tot şi a cumpărat o cramă în Prahova. Ambiţia sa este să cucerească lumea cu Merlotul de la Ceptura. De la dezvoltarea ethernet şi Wi-Max la colecţii de artă, de la cele mai vechi metode de vinificaţie la cele mai noi strategii de investiţii pe bursă. Sunt domenii cu care Mihail Rotenberg jonglează cât se poate de natural pe pa

După ce a creat în SUA mai multe companii de IT pe care le-a listat cu succes la Nasdaq, Mihail Rotenberg a ieşit brusc din arena afacerilor. A vândut tot şi a cumpărat o cramă în Prahova. Ambiţia sa este să cucerească lumea cu Merlotul de la Ceptura.

De la dezvoltarea ethernet şi Wi-Max la colecţii de artă, de la cele mai vechi metode de vinificaţie la cele mai noi strategii de investiţii pe bursă. Sunt domenii cu care Mihail Rotenberg jonglează cât se poate de natural pe parcursul unei discuţii de o oră. După ce a construit mai multe companii în hi-tech, unele listate la bursa Nasdaq, din 2006 este proprietarul Cramei Rotenberg, unde îşi doreşte să producă cel mai bun vin românesc.

„La 55 de ani am decis că din punct de vedere intelectual sunt pe o curbă descendentă faţă de cei tineri şi că nu mai am ce să caut în domeniu. Nu îmi place să se uite lumea la mine ca la o fostă glorie, aşa că m-am retras“, explică el motivul pentru care a renunţat la afacerile profitabile din SUA şi România. Iar „ieşirea la pensie“ a însemnat, de fapt, un nou început. În urmă cu patru ani a cumpărat 18 hectare de vie în apropierea localităţii prahovene Ceptura. „Îmi trebuia şi o cramă.

Am găsit o ruină pe care am renovat-o complet şi am început să fac vin pe baza unor metode şi principii destul de snoabe şi foarte la modă în California, în Franţa, în lumea vinului“, explică Rotenberg. Mai exact, a făcut o aşa-numită cramă gravitaţională. „Totul se face manual, folosim foarte puţin pompele, nu agresăm vinul. Crama este pe trei etaje, dintre care două subterane, aşa că vinul curge liber de la un etaj la celălalt. Aşa se făceau cramele în secolul al XVIII-lea în Bourgogne, în Franţa“, spune Rotenberg, adăugând că a cumpărat „ruina“ de la Cramele Halewood.

Vânzările au urcat de la 5.000 la 30.000 de sticle

220-54397-30_dop_shutterstock_28.jpgAcolo unde a simţit că nu se descurcă, şi-a luat ajutoare. Liviu Grigorică, conferenţiar la Universitatea de Agronomie din Bucureşti, este cel care l-a ajutat în procesul de asamblare a vinurilor. „Asta este partea cea mai dificilă în crearea unui vin. Şi mi-am ales un anumit stil: vinuri vechi, cu mult lemn, vinuri puternice, cu foarte mult corp, grele, spre deosebire de vinurile moderne, care se fac mai suple, cu un corp mai fin. Vinurile mele sunt de şcoală veche, şi asta le face speciale în inundaţia de vinuri chiliene, argentiniene, româneşti, de Lumea Nouă, care sunt vinuri tehnologice“.

În primul an a îmbuteliat 5.000 de sticle. Acum, producţia anuală se ridică la circa 120.000 de sticle, însă vinde cam 30.000. „Este un business care pierde bani pentru moment“, spune el. De ce? Pentru că, înainte de a fi scos la vânzare, vinul este îmbătrânit 12-24 luni, în butoaie făcute de meşteri dogari din Argeş. „Costă foarte mult, de aici şi moda „fără lemn“ în vin. În România, un butoi de 225 de litri de vin costă cam 200 de euro. Aşa că aduce aproape un euro la litrul de vin“.

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro