CITEŞTE ŞI

Eveniment

De ce trebuie să regândim capitalismul

Autor: |

Lui Paul Tudor Jones îi place capitalismul. Este sistemul care i-a făcut mult bine în ultimele decenii. Cu toate acestea, ca administrator de fonduri de acoperire şi filantrop, el este îngrijorat de faptul că o concentrare exclusivă pe profit, aşa cum zice el, „ameninţă însăşi temelia societăţii noastre.” În acest discurs meditativ şi pasional, îşi prezintă contraatacul centrat pe conceptul de „dreptate”.

Aceasta este o poveste despre capitalism. Un sistem pe care îl iubesc datorită succeselor şi oportunităţilor oferite mie şi altor milioane de oameni.

Pe la 20 de ani, am început cu greu să fac comerţ, în special cu bumbac, iar dacă a existat vreodată o piaţă liberă liberă pentru toţi, era aceasta, în care bărbaţii purtau cravate, dar se comportau asemeni gladiatorilor, luptând la propiu şi la figurat pentru profit.

Din fericire, am fost suficient de bun, ca până la 30 de ani să pot să pătrund în lumea superioară a managementului banilor, unde mi-am petrecut următoarele trei decenii, ca şi comerciant mondial. În perioada aceea, am văzut pe piaţă o mulţime de lucruri nebuneşti şi am comercializat o mulţime de manii nebuneşti. Din nefericire, îmi pare rău să constat acum că s-ar putea să fim sub imperiul uneia dintre cele mai dezastruoase manii din cariera mea, iar o concluzie constantă e că maniile niciodată nu se termină bine.

 

În ultimii 50 de ani, ca societate am ajuns să ne vedem companiile şi corporaţiile într-un mod foarte îngust, aproape mono-maniacal în privinţa felului în care le considerăm valoroase, punând un accent foarte mare pe profit, pe câştiguri pe termen scurt şi valorile acţiunilor, excluzând tot restul. De parcă am fi înlăturat umanitatea din companii. Nu facem asta, – nu reducem ceva, după cum ne convine, la un set de numere de folosit la Lego – în viaţa noastră privată. Nu tratăm şi nu evaluăm pe nimeni după venitul lunar sau după scorul de creditare, dar avem un standard dublu când vine vorba de aprecierea afacerilor noastre şi, ştiţi ce? Aceasta ameninţă însăşi temelia societăţii noastre. Vedeţi aici cum vine asta.

Graficul indică marjele de profit de 40 de ani încoace ca procent din câştiguri şi vedeţi că în 40 de ani avem un vârf de 12,5% profit. Uraaa, pentru acţionari, dar de cealaltă parte, pentru muncitorul american obişnuit, se vede, nu e chiar aşa de bine.

Un profit mai mare nu duce la creşterea bunăstării sociale. De fapt duce la exacerbarea inegalităţii veniturilor, iar asta nu e un lucru bun. Se poate intui asta, nu? Dacă cele 10% din familiile americane din vârf, deţin 90% din acţiuni, beneficiind de partea mai mare de profit, cel al conducerii, rămâne mai puţină bogăţie pentru restul societăţii.

Încă o dată, inegalitatea veniturilor nu e bună. Următorul grafic realizat de Equality Trust prezintă 21 de state de la Austria la Japonia şi Noua Zeelandă. Pe axa orizontală e inegalitatea veniturilor. Cui cât mergem mai departe cu atât creşte inegalitatea veniturilor. Pe axa verticală sunt nouă parametri socio-medicali. Cu cât mergem mai sus cu atât sunt mai acute problemele, parametrii includ: speranţa de viaţă, sarcina juvenilă, alfabetizare, mobilitate socială, ca să numim câţiva. Publicul american de aici se poate întreba cum stau Statele Unite. Unde e SUA pe acest grafic? Ce să vezi? Suntem pur şi simplu în afara graficului. Da, acolo suntem noi. Avem cea mai mare inegalitate de venituri şi cele mai mari probleme sociale potrivit acestor parametri.

O previziune la nivel macro uşor de realizat, pentru că prăpastia dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci se va închide. Istoria face asta întotdeauna, de obicei, într-una din cele trei căi: revoluţie, taxe mai mari sau războaie. Niciuna dintre acestea nu-mi surâde.

Mai există o cale, şi anume creşterea echităţii în comportamentul conducerii, dar modul în care funcţionăm acum necesită o uriaşă schimbare de comportament şi, ca şi dependenţii care vor să scape de adicţie, primul pas e să conştientizăm că avem o problemă. Vă spun că această manie a profitului e atât de adânc înrădăcinată, încât nici nu ne dăm seama că dăunăm societăţii. Iată un mic dar elocvent exemplu al modului în care facem asta: Acest grafic prezintă ce impozitele date de conducere ca procent din profit, nu venituri, în ultimii 30 de ani. Suprapuneţi-l peste graficul precedent al marjelor de profit corporaţionist şi vă întreb, vi se pare în regulă?

Sincer să fiu, când am început să redactez asta, mi-am zis: „Vai, ce face compania mea, ce face Tudor?” Mi-am dat seama că alocăm un procent din profitul corporaţiei pentru acte de binefacere, anual. Și eu sunt văzut ca un filantrop. Când am realizat asta, chiar mi-a venit să vomit. Dar această manie e atât de adânc înrădăcinată, încât nici cei bine-intenţionaţi, ca mine, nu ne dăm seama că şi noi suntem la fel.

Nu vom putea schimba comportamentul corporatist prin simpla creştere a contribuţiilor la acte de caritate. Apropos, de atunci noi am mărit-o de 4 ori. Vom putea face asta prin implementarea unui comportament mai echitabil. O cale e să fim încrezători în sistemul care ne-a adus până în acest punct: sistemul pieţei libere. Cu circa un an în urmă, eu şi câţiva prieteni am înfiinţat o organizaţie non-profit numită Capital Echitabil. Misiunea ei e foarte simplă: să ajute companiile şi corporaţiile să înveţe să opereze mai echitabil prin folosirea opiniei publice pentru a defini exact criteriile unui comportament corporatist echitabil. La ora actuală nu există un standard acceptat la scară largă pe care ar putea să-l urmeze compania sau corporaţia şi aici intervine Capital Echitabil, căci, începând cu acest an şi în fiecare an de acum încolo, vom face o statistică naţională ce va cuprinde un eşantion reprezentativ de 20 000 de americani, pentru a afla exact, care cred ei că ar fi criteriile pentru un comportament corporatist echitabil. Aceasta va debuta în Statele Unite, dar se va putea extinde peste tot în lume. Poate vom afla că cel mai important lucru pentru oameni e să aibă salarii cu care să poată trăi, sau produse sănătoase, sau să ajutăm şi nu să distrugem natura. Capital Echitabil nu ştie şi nu noi decidem. Suntem doar intermediari, dar avem 100% încredere că americanii vor alege bine. Vom publica pentru prima dată rezultatul în septembrie şi anul viitor vom întreba din nou, de data aceasta făcând încă un pas făcând clasamentul primelor 1000 de companii americane, de la 1 la 1000 şi toate dintre ele. Vom numi aceasta Index de Echitate şi, reţineţi, suntem o organizaţie independentă, non-profit, nepărtinitoare care va face auzită vocea americanilor de rând. Poate că în timp vom vedea că pe măsură ce oamenii află numele companiilor cele mai echitabile, resursele umane şi economice se vor îndrepta spre ele, făcându-le cele mai prospere, şi astfel ţara noastră să fie cea mai prosperă.

Toate inovaţiile majore s-au produs în capitalism, făcând ca lumea să fie mai frumoasă şi mai dătătoare de inspiraţie. Capitalismul trebuie să se clădească pe dreptate. Trebuie. Azi mai mult ca oricând, căci diviziunea economică e tot mai mare. Se estimează că 47% din muncitorii americani ar putea să-şi piardă locul de muncă în următorii 20 de ani. Nu sunt împotriva progresului. Vreau şi eu maşina fără şofer şi rucsacul zburător ca toţi ceilalţi. Dar vreau ca lumea să-şi dea seama că sporirea bogăţiei şi a profitului trebuie să vină cu o responsabilitate socială corporaţională mărită.

„Dacă se înlătură dreptatea” – zicea Adam Smith, părintele capitalismului – „imensa ţesătură a societăţii umane, se va reduce la atomi într-o clipă.”

Când eram mic şi era o problemă, mama suspina şi zicea, dând din cap: „Îndurare, îndurare.” Pentru noi, nu e momentul să ne îndurăm de ceilalţi. Pentru noi, e timpul să fim drepţi cu ei şi putem face asta, tu şi cu mine, începând cu domeniul nostru, cu afacerea noastră. Punând în balanţă dreptatea cu profitul, vom obţine cel mai minunat lucru din lume. Ne vom recâştiga umanitatea.

 

Sursa: ted.com

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.