Jurnalul Scandinav de Psihologie a publicat rezultatele unei cercetări despre scala Bergen Work Addiction (BWAS), care a fost dezvoltată pentru a ajuta la identificarea persoanelor care îşi iau mult prea în serios pasiunea pentru muncă.

Studiul a fost adus în atenţia publicului român de către MediHelp International, managerul de distribuţie al BUPA International.

Potivit dr. Jenny Leeser, directorul clinicii Occupational Health pentru BUPA Health and Wellbeing, "deşi există şi alte chestionare sau scale care măsoară dacă o persoană este sau nu dependentă de muncă, sistemul BWAS este pe primul loc deoarece priveşte dependenţa de muncă ca pe o boală. Testele tradiţionale s-au axat pe modul în care o persoană se comportă, de exemplu, dacă munceşte ore suplimentare sau mai multe ore decât îi este solicitat. Depinde de punctul fiecăruia de vedere dacă acesta este un lucru rău sau bun".

Cercetătorii cred că dependenţii de muncă (workaholics) pot avea mai multe probleme de sănătate decât persoanele care muncesc într-un ritm normal. De exemplu, stresul cauzat de muncă poate provoca probleme psihologice, emoţionale, psihice şi comportamentale, cum ar fi epuizarea emoţională, depersonalizarea – comportamentul obsesiv-compulsiv, tulburările de personalitate sau o dereglare a glandei tiroide, a celei pituitare sau a altor glande endocrine.

De îndată ce metoda va fi perfecţionată, va fi un instrument util pentru identificarea persoanelor care sunt în pericol, acestea putând fi ajutate înainte ca dependenţa de muncă (workaholism) să devină o problemă.

"Fiecare dintre noi ar trebui să îşi creeze o listă de priorităţi în viaţă. Sănătatea este cu siguranţă cea mai importantă şi trebuie protejată împotriva stresului cotidian. O asigurare privată de sănătate este un instrument care îl ajută pe omul modern să aibă certitudinea celui mai bun tratament disponibil, permiţându-i astfel să se bucure de timpul lui liber şi să nu şi-l petreacă îngrijorându-se", spune Zahal Levy, preşedintele MediHelp International.

Testul constă in şapte întrebări referitoare la activitatea unei persoane la locul de muncă, utilizând o scala de la 1 la 5.

Fiecare întrebare se bazează pe unul dintre aspectele dependenţei: acapararea atenţiei (activitatea controlează gândirea şi comportamentul), modificări în starea de spirit (se schimbă activitatea sau se îmbunătăţeşte starea de spirit), toleranţa (din ce în ce mai multe activităţi sunt necesare pentru a atinge efectele iniţiale), retragerea (senzaţie de neplăcere în cazul în care activitatea este redusă sau întreruptă brusc), conflictul (activitatea cauzează conflicte în relaţiile sociale şi în alte activităţi), recidiva (revenirea la vechile activităţi/obiceiuri după o perioadă de abstinenţă), probleme de sănătate şi / sau alte probleme.

Testele BWAS s-au dovedit mai eficiente decât alte evaluări utilizate pentru a testa dependenţa de muncă, datorită numărului mare de respondenţi – aproape 12.000 de persoane – prin intermediul unui sondaj realizat pe Internet după vizionarea unei emisiuni TV despre dependenţa de muncă, şi cu ajutorul altor 368 de persoane care au completat un studiu mai amănunţit despre stilul lor de muncă.
Sursa: Agerpres