Bugetul personal este printre cele mai importante concepte ale finanțelor private. El defineşte şi identifică toate sursele de venit şi cheltuieli, pe baza cărora e dezvoltat un plan. Un buget personal este de folos, ca orice alt buget, numai atunci când este administrat cu grijă. Primul pas în planificarea bugetului personal este stabilirea obiectivelor. În funcţie de etapa în care te afli, acestea pot fi categorisite astfel: sănătate, educaţie, stil de viaţă, locuinţă, căsătorie, copil sau pensionare. Iar aceste obiective pot fi pe termen scurt, mediu şi lung. Atunci când planifici obiectivele, ţine mereu cont atât de urgenţe cât şi de valoarea pe care banii tăi o au în prezent şi o vor avea în viitor.

Dincolo de obiectivele financiare măreţe pecum achiziţia unui autoturism sau a unei locuinţe, ţine cont şi de faptul că trebuie să îţi asiguri o bătrâneţe liniştită. Pensia ar trebui să fie 75%-80% din venitul tău de dinainte de pensionare ca să-ți poți menține nivelul de trai. Cu toate acestea, sunt oameni care trăiesc și cu mai puțin. Pentru a calcula exact de câți bani vei avea nevoie la pensie, trebuie să vezi de câți bani ai nevoie acum. Prin urmare, după ce ai trecut toate cheltuielile pe hârtie, fă un bilanț pe întregul an și ajustează cheltuielile (în sus sau în jos), astfel încât să poți anticipa cheltuielile din primul an de pensie „Dacă eşti la început de drum și tot ce poți să-ţi permiți să pui deoparte este 1% din venitul lunar, este în regulă. Important este să începi cât mai devreme, să fii consecvent şi să creşti gradual procentul pe măsură ce veniturile tale cresc. Ca să îţi poţi păstra standardul de viaţă actual şi la bătrâneţe, ar trebui să economiseşti, în medie, 20% din veniturile tale, aşa încât la 60 de ani să te bucuri de un trai confortabil”, a explicat pentru Capital Alexandra Stănică, şef Departament – EXPERT ­DIGITAL – Specialist în Viitor. Următorul pas, după stabilirea obiectivelor, este să calculezi veniturile lunare de care dispui. Acestea pot proveni din salarii, pensii, alocaţii, venituri din dobânzi, din dividende, din chirii, rente, din alte activităţi extraprofesionale sau venituri provenite de la membrii familiei. După stabilirea banilor pe care îi ai în administrare, trebuie să împarţi chletuielile lunare în fixe şi variabile. Dacă, la final, veniturile depăşesc cheltuielile, atunci înseamnă că îţi rămân sume disponibile pentru economii.

Creşterea veniturilor nu ar trebui să presupună în mod automat şi o creştere a cheltuielilor, ci ar trebuie să fie o oportunitate pentru economisire. Menţinerea la zi a unui buget personal corect te ajută să ai o privire de ansamblu asupra situaţiei tale financiare, să îţi ţii sub control cheltuielile şi să îţi îmbunătăţeşti veniturile. Totodată poţi să analizezi şansele de realizare a obiectivelor pe care ţi le-ai propus iniţial.

Bani pentru facultate

Mulți părinți observă că rămân cu bani în plus în fiecare lună odată ce copilul lor intră în clasa 0, adică în sistemul public de educație. Asta se întâmplă deoarece nu mai există costuri asociate bonelor, grădinițelor sau deficitului de venit dat de faptul că unul dintre parteneri stă acasă cu copilul. În loc să redistribuiți acești bani în alte părți, puneți surplusul într-un cont de economii pentru a-i asigura copilului banii necesari pentru facultate. Pentru a fi sigur că vei putea acoperi taxele de școlarizare, cazare și banii de buzunar necesari copilului tău pe perioada facultății (sau a liceului), este bine să creezi un fond de economii din timp.

De asemenea, a începe din timp înseamnă și să analizezi starea curentă a economiilor tale și să determini care sunt factorii care vor afecta, pe viitor, bugetul tău pentru educația copilului.

Carduri de credit – cum să le folosești inteligent

Mulți oameni află cu stupoare că au probleme financiare fiindcă nu au monitorizat atent achizițiile făcute prin intermediul cardurilor de credit. Pentru a evita această situație, îți propunem o soluție în 4 pași: Stabilește o sumă rezonabilă pe care o poți cheltui folosind cardul de credit în fiecare lună și limitează-te la acea sumă. Monitorizează cheltuielile asociate cardului tău de credit în mod regulat, la fel cum îți monitorizezi bugetul personal. Scade fiecare sumă cheltuită din limita stabilită în prealabil. Nu mai folosi cardul de credit dacă te apropii periculos de mult de această limită.