Săptămâna trecută, Bancpost, una din primele 10 bănci din sistem, a trimis prima contestaţie de notificare la darea în plată, în care invocă aspecte de neconstituţionalitate, la judecătoria Giurgiu. Banca susţine că trei articole din legea 77/2016, darea în plată, sunt neconstituţionale şi sesizează astfel Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate. Practic banca solicită ca legea să nu fie aplicabilă retroactiv, iar legea să nu fie aplicabilă celorlalţi garanţi ipotecari. Şi Banca Transilvania intră pe lista instituţiilor financiare locale care contestă Legea dării în plată spunând că actul normativ este neconstituțional. La două săptămâni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, BRD a primit în jur de 50 de notificări. BRD pune sub semnul întrebării aplicarea legii dării în plată pentru clienţii care au datorii la întreţinere sau au făcut modificări interioare la imobilul supus dării în plată.

Potrivit băncii, cea mai mare parte a celor 50 de notificări centralizate de bancă până în prezent sunt credite aflate deja în executare, iar o altă parte sunt credite care nu se încadrează în condițiile legii – în principal credite care depășesc plafonul stabilit de lege. Şi Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constituţională a României legea dării în plată, solicitându-i acesteia să verifice constituţionalitatea actului normativ. Banca susţine că legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice.

Banca precizează în cererea adresată Curţii Constituţionale din România (CCR) că a solicitat instanţei de fond, printr-o contestaţie, să constate că notificarea de dare în plată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate.

Prima conformare

În urmă cu câteva săptămâni, BCR a transmis că acceptă stingerea datoriei unui client.
Cea mai mare bancă din sistem după nivelul activelor a anunţat un împrumutat că îi acceptă notificarea de dare în plată a unui imobil. Reprezentanţii băncii nu au vrut să comenteze prea mult subiectul. Ei au transmis doar că nu au făcut altceva decât să respecte legea. Legea dării în plată a produs primele efecte în piaţa rezidenţială, deocamdată în Timişoara, Braşov şi Iaşi, unde preţurile apartamentelor au început să scadă, potrivit indicelui calculat de imobiliare.ro. La nivel naţional, indicele a consemnat un recul de 1,4% în luna mai, până la 1.002 euro pe metru pătrat util. Aceasta este prima ieftinire după şase luni de creştere constantă a preţurilor.

15 bănci din 28 de instituţii de credit care acordă credite imobiliare/ipotecare au decis să majoreze avansul din cauza acestei legi.