Afirmaţiile acestuia au fost făcute în contextul dezbaterii publice organizate luni de Ministerul Sănătăţii pe marginea proiectului de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii. 

"Pacienţii din România trebuie să aibă acces la standardele de tratament europene. Aceste standarde reprezintă ceea ce pacienţii din România îşi doresc, ceea ce ei merită şi este echitabil pentru ei, orice nivel de îngrijire inferior standardelor UE fiind considerat discriminatoriu faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. (…) ARPIM militează pentru introducerea medicamentelor în compensare, atât necondiţionat, cât şi condiţionat, în mod continuu, cu respectarea termenelor procedurale prevăzute de lege, în condiţii de sustenabilitate financiară şi echitate atât pentru pacienţi, cât şi pentru companiile producătoare de medicamente", a susţinut Dan Zaharescu, citat de Agerpres.

El a subliniat că ARPIM a luat cunoştinţă de proiectul de act normativ, prin care sunt introduse în compensare medicamente noi în arii terapeutice importante, precum tratamentul SIDA, diabetul zaharat sau afecţiunile cardiovasculare. 

"Recunoaştem recentele evoluţii în domeniul compensării de noi medicamente în România şi apreciem fiecare pas înainte făcut în acest sens. ARPIM încurajează transparenţa, predictibilitatea, sustenabilitatea procesului de actualizare a listei de medicamente compensate şi îşi exprimă deschiderea de a colabora cu autorităţile române în vederea îmbunătăţirii actualei metodologii de compensare pentru a atinge obiectivele într-un interval de timp relativ scurt şi la standarde de calitate comparabile cu cele din UE", a arătat Zaharescu. 

Acesta a evidenţiat că, în ciuda progreselor recente în privinţa rambursării în cazul unor medicamente noi, România continuă să piardă teren în faţa celorlalte ţări europene.