"Ursul şi capra neagră, o laudă a ţării, un peisaj mirific, o zonă de respect faţă de natură a omului, dar uneori ea înţeapă interesul existenţial al fermierilor (…) Mulţi fermieri vin la Ministerul Agriculturii şi spun: 'Domnule ministru, am pierdut suprafeţe întregi datorită faptului că mistreţul mi-a golit terenul de sămânţă, iar acum, când are gard, m-a lăsat fără ştiuleţi, călcând în picioare suprafeţe imense'. Răspunsurile, uneori, nu vin, pentru că e greu să cântăreşti un răspuns direct când doreşti să-ţi păstrezi biodiversitatea şi, în acelaşi timp, să nu afectezi interesul cetăţeanului. De aceea, pentru a le echilibra, trebuie să le susţinem prin sume pe care trebuie să le dăm celor care sunt afectaţi. Avem multe de făcut, pentru că, altminteri, omul nu se lasă înfrânt nici de mistreţ, nici de urs şi caută soluţii să supravieţuiască", a spus Daea, într-o conferinţă de specialitate.

Ministrul Agriculturii a susţinut că, în privinţa biodiversităţii, România este, în acelaşi timp, Italia, Spania şi Austria la un loc, fiind un exemplu pentru alte state.

"E greu de vorbit despre biodiversitate… Patinează mintea… Nu este numai un concept, ci este o realitate, care începe în analiza instituţională. Cum putem păstra această realitate, ce putem face din punct de vedere al politicilor în domeniu, până unde ne ducem cu acestea, în aşa fel încât această biodiversitate să se păstreze, să aibă conturul realităţii, dar mai ales permanenţa pentru viitor. Biodiversitatea este mult mai mult decât sunt eu fan. Este mai mult decât atât. Nu este numai legătura dintre aprecierea mea şi aplecarea mea spre acest domeniu.”, a mai explicat Daea.

“Biodiversitatea înseamnă tot ceea ce există şi ceea ce putem păstra în interiorul unui spaţiu dat, iar dacă putem vorbi la modul concret trebuie să procesăm astăzi cu ochii imaginile pe care le vedem în jur. Biodiversitatea nu este numai un concept, ci este o realitate pe care trebuie să o păstrăm prin anumite instrumente.”, a spus Daea.

“România este, deopotrivă, Italia, Spania şi Austria şi alte ţări la un loc, pentru că se bucură din punct de vedere natural de o diversitate care merită, pe de o parte, să fie văzută, pe de altă parte înţeleasă, nu în ultimul rând conservată, păstrată şi predată generaţiilor viitoare, în aşa fel încât perenitatea ei să rămână. România este un exemplu de biodiversitate din punct de vedere al conceptului de abordare. Sunt puţine ţări care se pot compara cu România. România a înţeles şi are din acest punct de vedere exemplul vizibil al Deltei Dunării, dar şi din alte părţi ale ţării", a subliniat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, miercuri, la conferinţa anuală a Organizaţiei Europene a Proprietarilor de Pământ.

Cu ocazia evenimentului de la Bucureşti, Wildlife Estates Label îşi extinde reţeaua în Europa de Est. Eticheta Wildlife Estates Label a fost dezvoltată ca un mijloc de a recunoaşte administrarea exemplară a proprietarilor de terenuri şi a administratorilor de teritorii din Europa şi de a-i face mai vizibili societăţii ca păzitori puternici ai naturii.

În prezent, reţeaua Wildlife Estates cuprinde peste 270 de proprietăţi, cu aproape 1,5 milioane de hectare care au primit eticheta, iar proiectul este în continuă creştere. Eticheta WE acreditează proprietarii de pământ ca un front-runner pentru cele mai bune practici de gestionare, conservare şi respectarea celor două directive privind păsările şi habitatele, susţin reprezentanţii ELO.