''În toată transformarea aceasta, uitaţi că putem găsi în valorile tradiţionale, cred eu şi şi sper să meargă oamenii aceştia mai departe, să putem identifica ce anume are valoare în ceea ce trăim noi astăzi şi în ceea ce vrem să trăim în viitor, pornind de la ceea ce s-a păstrat în tradiţie - şi s-a păstrat tocmai pentru ca la un moment dat să putem pune în valoare. Ca să mă duc un pic mai în precizie, domeniul agriculturii şi agroalimentar cred că mai mult decât în orice alt domeniu, la nivel european, pentru ceea ce vrem să construim în viitor avem ce învăţa de la tradiţie. Şi de aceasta pentru mine fermele mici au o importanţă mare - am spus de mai multe ori aceasta, nu împotriva fermelor mari sau împotriva altora, eu nu vreau să construiesc nimic împotriva nimănui sau împotriva a nimic - dar fermele mici au o valoare, pentru că au apropierea aceasta de natură, de asta biodiversitatea are pentru mine o valoare'', a arătat Dacian Cioloş.
Comisarul a apreciat proiectul comun româno-polonez ''Transhumanţa 2013'', care vizează reînvierea unei tradiţii uitate, arătând că iniţiatorii ''au simţit că nu există bariere, nu există frontiere şi nu-i nevoie de integrarea în spaţiul Schengen ca să iei şi să duci oile dintr-o parte în alta''.
''Şi deci în toată transformarea aceasta pe care-o trăim acum, în urma crizei, cu siguranţă va trebui să integrăm anumite transformări şi modul nostru de a fi, modul nostru de a trăi, individual şi împreună. (...) Tradiţiile, fermele mici, biodiversitatea, toate acestea cred că în viitor, într-un viitor apropiat, se vor integra, dacă nu suntem noi capabili să le integrăm, în paradigma de bază. Acum sunt undeva izolate în comportamentul nostru şi vedem că paradigma de bază a construcţiei alimentare agricole şi agroalimentare din ultimele decenii sau chiar ultimele secole începe să scârţâie şi să aibă probleme. Vedeţi crize alimentare în unele locuri unde sunt resurse naturale şi nu se produce de cât e nevoie, vedeţi crizele de mediu, crizele de siguranţă alimentare şi de încredere a consumatorilor în calitatea produselor'', a susţinut comisarul european pentru agricultură.
Cioloş a spus că nu vede nicio contradicţie între anumite tehnologii moderne, capabile să respecte valorile acestea şi echilibrul natural, şi tradiţii.
''Şi aici sper să puteţi să îmbinaţi tinereţea cu capacitatea de inovare, cu capacitatea de imaginaţie şi în acelaşi timp inspirându-vă din valorile acestea pe care mă bucur că şi voi le apreciaţi şi nu vă e ruşine să le puneţi în valoare, chiar dacă la început totdeauna e mai greu şi totdeauna se mai uită lumea mai chiorâş când se lansează astfel de lucruri, vă spun asta pentru că şi eu am trecut prin asta, în urmă cu câţiva ani, nu foarte mulţi, când am început anumite lucruri, pentru care acum, uitaţi, am ajuns comisar european... dar atunci când le-am început, pentru că nu erau în obişnuinţa şi în reflexele lumii, ale oamenilor, se uita lumea mai aşa, mai chiorâş'', a susţinut Dacian Cioloş.
-
UPDATE Efectul inflaţiei record: Ratele românilor au crescut ...
-
O nouă fabrică de componente la Piteşti: Turcii de la Opsan ...
-
-
Teodorovici, despre achizițiile publice: vrem să descurajăm ...
-
-
-
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi, iar ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
În Dubai se deschide un nou, dar deja celebru, hotel plutitor ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-