In vreme ce cumparatorii asteapta ieftinirea continua a locuintelor, proprietarii mentin preturile si spera intr-o apreciere a acestora, sunt de parere consultantii EuroMetropola. Aceasta situatie, in care fiecare parte asteapta o masura decisiva din partea celeilalte, a dus la o scadere importanta a volumului vanzarilor.

Cei care se afla in avantaj totusi sunt proprietarii carora le-a ramas varianta de a se transforma in rentieri daca nu sunt in pana de lichiditati si nu ii preseaza nimic sa vanda, au mai adaugat reprezentantii EuroMetropola.

„Daca pana de curand unii mai puteau pune in balanta: platesc chiria sau rata la banca pentru apartamentul meu?, acum doar prima varianta mai ramane la indeman”, au declarat consultantii companiei.

In viziunea reprezentantilor EuroMetropola, putini romani se pot multumi cu statutul de chirias, intr-o tara in care ponderea cea mai mare din fondul locativ existent la sfarsitul anului 2007 o reprezintau locuintele aflate in proprietate majoritar privata (97,7%). La sfarsit de 2008, situatia nu s-a schimbat deloc, procentul de proprietari tinzand tot spre 100%.

„Deocamdata avem o piata in care proprietarii fac legea, probabil va trebui sa trecem si printr-o era a cumparatorilor pentru a ajunge la o piata neutra, avem modele de piete mature care au avut acelasi parcurs”, afirma consultantii EuroMetropola.

Acestia au mai declarat ca la inceputul acestui sezon de inchirieri, proprietarii de apartamente au devenit mai flexibili in relatia cu chiriasii.

Sursa: EuroMetropola