CITEŞTE ŞI

Agricultură

Cum vrea Guvernul să reducă sărăcia de la sate

Autor: |

Gradul de sărăcie este unul destul de ridicat în rândul oamenilor din mediul rural. Cei mai mulţi dintre fermieri, peste 73% trăiesc în exploataţii de subzistenţă. Pentru a depăşi acest nivel, premierul Dacian Cioloş propune un program pentru dezvoltarea clasei de mijloc de la sate, ce prevede accesul mai rapid la fondurile europene.

România este ţara celor două agriculturii: una foarte mare şi fărâmiţată, şi alta foarte mică şi industrializată.  În timp ce jumătate din suprafaţa agricolă din România este lucrată de 1% dintre fermierii autohtnoni, circa 73% dintre agricultori trăiesc în exploataţii de subzistenţă, ceea ce împiedică dezvoltarea sectorului agricol.

Totodată, un fermier mic are puţine resurse şi nici nu este ajutat de sistem. Acesta se confruntă cu multe piedici şi în cazul accesării fondurilor europene. Din circa 3 milioane de fermieri 97% nu sunt eligibili pentru a obţine finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR). În aceste condiţii, săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a lansat Programul „Viziunea Guvernului României pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate“ prin care se doreşte creşterea fermierilor de subzistenţă şi de consolidare a exploataţiilor agricole mijlocii.

Condiţii de eligibilitate mai permisive

O primă măsură din cadrul programului care ar face ca PNDR să fie mai accesibil micilor fermieri ar fi coborârea pragului de eligibilitate de la 8.000 euro PS (producţie standard) la 4.000 euro PS, lărgind baza potenţialilor beneficiari de la 61.000 la 374.000 de persoane. Acest demers ar contribui la măsurile specifice din cadrul PNDR: „Sprijin pentru dezvoltarea fermerlor mici“ sau „Start-up non-agricol“. Când vor fi adoptate aceste modificări? Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreată în Comitetul de Monitorizare şi cu Comisia Europeană, ce va avea loc pe data de 29 martie. Ghidurile măsurilor aferente vor fi lansate în condiţiile curente de eligibilitate (pentru a nu întârzia lansarea), dar următoarele runde de finanţare se vor desfăşura cu noile condiţii de eligibilitate (în toamna acestui an).

În cadrul pachetului de măsuri „Dezvoltarea Clasei de mijloc la sate“ se doreşte reducerea vârstei medii a fermierilor activi şi redefinirea conceptului de „fermă de familie“. Potrivit specialiştilor, ferma de familie, aşa cum este în prezent definită de OUG 43/2013, este mai degrabă o barieră birocratică decât o oportunitate reală. O astfel de explotaţie trebuie să aducă avantaje fiscale şi de reglementare. Redefinirea conceptului de „fermă de familie“ cuprinde şi modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoarea de 100.000 de euro/an şi posibilităţi de angajare formală a membrilor de familie la propria fermă(pentru a beneficia de asigurări sociale şi de sănătate).
 

Asocierea, modalitatea de a intra pe piaţă

În România, doar 1% dintre fermieri sunt membrii ai unei asociaţii(faţă de 50% media UE şi 90% în statele foarte bine dezvoltate). Motiv pentru care în programul lansat de Cioloş sunt prevăzute măsuri pentru stimularea asocierii. O procedură ar fi eliminarea dublei impozitări şi a altor politici fiscale. Aceasta ar avea un impact asupra grupurilor de producători, dar şi asupra cooperării în cadrul lanţurilor scurte, prin care se vând local produse cu valoare adăugată.
 

Investiţii în mediul rural şi accesul mai facil la creditare

Prin pachetul lansat, Guvernul urmăreşte să atingă o serie de ţinte pentru anul 2016 şi pregăteşte proiectele pentru un impact maxim la finalizarea Programului, în 2023. Măsurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 euro/ per fermă) la proiectele de investiţii pentru fermele mijlocii (maximum 200.000 euro) care vor permite modernizarea producţiei şi orientarea spre pieţele de desfacere de la oraşe.
O altă problemă cu care se confruntă fermierii este lipsa instrumentelor financiare dedicate fermelor mici şi medii, sau dobânzile prohibitive. Astfel, cei mai mici producători din România ajung să plătească cele mai mari dobânzi pentru credite operaţionale. În aceste condiţii, pachetul de măsuri propune câteva instrument financiare ce vin în ajutorul agricultorilor şi anume –grant plus credit pentru: cofinanţarea proiectelor din PNDR la dobânzi avantajoase; creditarea unor proiecte ce nu pot fi finanţate din PNDR (din cauza pragului de eligibilitate sau din cauza epuizării fondurilor alocate) la dobânzi avantajoase; micro-credite din fonduri naţionale pentru fermele de subzistenţă.
 

Proiecte propuse pentru susţinere

În ciuda faptului că au întâlnit multe piedici, mulţi fermieri au reuşit să crească datorită finanţării europene. Există şi câteva exemple în acest sens. Ei au accesat bani europeni prin vechiul PNDR, ce a avut loc în exerciţiul financiar 2007-2013. Iar prin pachetul de măsuri propuse de Cioloş se doreşte consolidarea acestor exploataţii agricole.
Un exemplu este o fermă zootehnică şi de procesare a laptelui de 50.000 de euro PS. Ferma este formată din 24 de vaci, 40 de porci şi 30 de oi. În cadrul exploataţiei este amenajată o sală certificată sanitar –veterinar pentru prepararea şi stocarea produselor din lapte. În cadrul fermei există o suprafaţă de 12 hectare de teren agricol, folosită pentru furaje, care a ajuns insuficientă. Un alt model este un agricultor, care are o specilizare în hoticultură, şi care a învăţat de la bunicul său să altoiască pomii. Acesta a ajuns să lucreze în agricultură din 1991, alături de soţia sa. Acum ei se ocupă de legumicultura în câmp. Deţin 22 de hectare de teren agricol, din care cultivă 7,6 hectare.


97%
din circa 3 milioane de fermieri, nu sunt eligibili pentru a obţine finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.