În condițiile în care angajatorul nu poate micșora salariul fără acordul salariatului, altă metodă frecventă de tăiere a cheltuielilor cu personalul a fost, în ultima vreme, reducerea timpului de lucru, pentru ca angajatul să fie plătit ulterior în funcție de numărul de ore sau zile lucrate, afirmă Cristina Randjak, din cadrul aceleiași societăți de avocatură.
 
Șomajul tehnic, pe post de rețea de socializare
 
Populară a fost, anul acesta, și soluția șomajului tehnic, care contribuie, grosso modo, la o scădere a cheltuielilor de personal cu 25%. „Touși, pe lângă această diminuare a costuilor, angajatorul mai are și alte benficii de pe urma acestei măsuri, pentru că, în perioada în care salariații sunt în șomaj tehnic, plătiți cu 75% din salariul brut, angajatorul îi „are la dispoziție”. Îi poate chema astfel la birou pentru sesiuni de training pe care înainte nu aveau timp să le parcurgă. Sau pur și simplu pentru activități de socializare”, adaugă Cristina Randjak.
Metode de restructurare a costurilor mai sunt, evident, însă multe dintre ele implică riscul ca angajatorul să fie chemat în instanță de către salariații afectați. Una dintre cele mai viclene: angajatul este mutat pe alt post, unde, conform legii, poate fi obligat să treacă printr-o perioadă de probă. Ulterior, superiorul poate spune că subordonatul nu a performat cum trebuie și cei doi își iau la revedere.