CITEŞTE ŞI

Cum se produce

Cum se produc mezelurile feliate și ambalate

Autor: capital.ro | luni, 07 martie 2016 | -1 Comentarii

De cât salam sau şuncă ai nevoie pentru a pregăti un sendviş? Aceasta nu este singura întrebare atunci când te afli în faţa raftului şi ai de ales între un baton de salam sau o cantitate mai mică, feliată şi ambalată. O altă întrebare care îţi vine în minte este dacă mezelurile îşi pierd din proprietăţi în urma procesului de feliere şi ambalare.

După ce salamul este fabricat nu ajunge automat la maşinile de ambalare, ci trece prin trei etape, şi anume etuvare, zvântare şi afumare. Aici produsul este păstrat câteva zile, în funcţie de sortiment, perioadă în care batonul de salam îşi ia aroma şi gustul cunoscute de consumator.

Prima etapă a procesului constă în cântărirea produselor care urmează să fie feliate şi ambalate. La transportul batoanelor de salam sunt folosite cimbere, care sunt cărucioare de inox utilizate în industria alimentară. Acestea ajung la linia de feliere şi ambalare. Un angajat verifică temperatura batoanelor, iar un alt operator îndepărtează membrana. După această operaţie, batoanele sunt introduse în feliator şi sunt feliate la parametrii specifici sortimentului. Pentru fiecare produs în parte există înregistrat în softul feliatorului un program special.

 

Cu ajutorul benzilor de transport, feliile de salam sunt dirijate în zona de ambalare în caserolă. Aceasta este a doua etapă a procesului. Ambalarea produselor alimentare este o operaţie care are ca scop conservarea proprietăţilor organoleptice şi a valorii nutriţionale a produselor alimentare. În acelaşi timp, ambalarea oferă creşterea gradului de siguranţă a alimentului, prin protejarea produselor de eventualele contaminări din mediul extern pe perioada depozitării şi a transportului acestora până la consumatorul final.

Ambalarea este de două feluri: în vid sau în atmosferă protectoare cu ajutorul amestecurilor de gaze inerte.
Etapa de ambalare începe cu formarea caserolei, prin termoformarea materialului de ambalat. După poziţionarea automată a porţiilor în caserole, acestea sunt verificate cu ajutorul unui cântar - scanner, care primeşte prin fibră optică datele de greutate ale porţiei. Astfel, sunt realizate corecţiile necesare asupra greutăţii standard şi corectarea porţiilor ulterioare în feliator. Pentru a nu exista nicio eroare un operator verifică dacă porţia introdusă într-o caserolă corespunde greutăţii de pe ambalaj. Sunt acceptate gramaje în plus, niciodată în minus.

Un ultim filtru în vederea prevenirii oricărui tip de contaminare cu mediul exterioar al produselor este realizat de faptul că portiile trec printr-o zonă cu lămpi UV unde are loc o sterilizare de suprafaţă a produsului. Apoi are loc absorbţia de oxigen şi introducerea amestecului de gaz inert care are proprietăţi de conservare. Aceste operaţii au loc în acelaşi timp cu sigilarea finală a caserolei.

Caserolele sunt etichetate şi primesc prin ştanţarea automată a etichetelor datele necesare identificării şi trasabilităţii legate de numărul de lot şi termenul de valabilitate al produsului. După ambalare şi etichetare produsele sunt aşezate în navete şi sunt depozitate în vederea livrării către depozitul logistic.

Acesta este procesul de conservare prin ambalare în atmosferă protectoare folosit pentru 5 grupe de produse: salamuri cu structură fierte-afumate, salamuri fără structură fierte, specialităţi, salamuri crude-uscate şi salamuri crude-uscate cu mucegai. Cea mai mare pondere în producţia secţiei este reprezentantă de produsul crud-uscat, Salam Sinaia 100 de grame.

Pentru produsele de specialitate, şunci şi rulade se foloseşte conservarea prin ambalare în vid cu tehnologie termoskin.

Procesul de feliere şi direcţionare către ambalare se realizează similar ca în cazul produselor ambalate în atmosferă protectoare. Diferenţa survine în tipul de conservare care constă în realizarea condiţiilor de vacuum în pachet la o presiune de 15 atmosfere. Proprietăţile materialelor de ambalat asigură o aderenţă de nivel înalt, la porţia de produs, coferindu-i acestuia un grad ridicat de protecţie.

În cazul crenvurştilor şi cârnaţilor, se foloseşte conservarea prin ambalare în vid.

Pe întreg fluxul secţiei din unitatea de producţie de la Recunoştinţa, denumirea fabricii Cris-Tim, în toate etapele tehnologice sunt aplicate proceduri specifice de control a proceselor care să asigure o calitate totală a produselor care înglobează atât caracteristici intrinseci legate de proprietăţile senzoriale şi nutritionale cât şi calitate din punct de vedere al siguranţei alimentului.

Pentru un sendviş perfect pe lângă două- trei bucăţi de salam feliat se poate folosi caşcaval sau diverse legume.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Cum se produce

06 aprilie 2015

Cum se produce polistirenul

Cum se produce

16 martie 2015

Cum se produc salamurile crud-uscate VIDEO

Cum se produce

02 martie 2015

Cum se produc țigările

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.