Situaţia reiese dintr-un dialog pe care viceprimarul l-a purtat pe 16 iunie 2014, după ce inspectorii Camerei de Conturi Harghita au depistat neregulile, cu Laszlo Szakacs, dirigintele de şantier pentru lucrările de amenajare a parcului unde s-a plătit şi igienizarea terenului. "Mai reiese din acest dialog nu doar că s-au solicitat şi plătit bani pentru o suprafaţă de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală, ci şi faptul că anterior lucrării pe acel teren se afla iarbă, iar firma nu avea ce deşeuri să degajeze, astfel că banii s-au plătit practic fără rost pentru aceste servicii. Szoke Domokos a precizat că trebuie demarat procesul de recuperare a banilor", se arată în referat.

Procurorii menţionează că procedurile de recuperare a banilor fuseseră solicitate anterior de Curtea de Conturi, însă nici viceprimarul şi nici alt angajat al primăriei nu au avut vreo iniţiativă în privinţa constatării ilegalităţilor ori pentru recuperarea banilor plătiţi nejustificat. Din acelaşi dialog din 16 iunie 2014, interceptat ambiental de anchetatori, reiese şi faptul că viceprimarul Szoke se temea să nu stârnească suspiciuni dacă ar lua apărarea firmei Garden Center Group, beneficiara plăţilor:

"Szoke Domokos: Şi problemele acolo ar putea să înceapă când ei ar crede, eventual, că noi ne-am înţeles cu o firmă.
Szakacs Laszlo: Aaaa…
Szoke Domokos: Şi de aceea am dat drumul la asta ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu? Sau ce ştiu eu, cât la sută obişnuiesc să se dea, 10% sau 20% sau 30, înţelegi, şi dacă noi îi apărăm mult pe ei putem chiar deveni suspecţi.
Szakacs Laszlo: Aaaa…
Szoke Domokos: Că noi de aceea îi apărăm, ca ei să nu divulge după aceea că ce ştiu eu, şi noi am primit atât. Deci asta…
Szakacs Laszlo: Îhî…
Szoke Domokos: Ăă, nu vreau să-i apăr prea tare, pentru că pe de o parte nici nu am ce, iar pe de altă parte voi deveni prea dubios dacă încep să-i apăr, aşa că şi eu spun că suntem oameni, că s-a făcut o greşeală".

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul Szoke a aprobat plata către firma Garden Center Group pentru lucrări pe o suprafaţă de 100 de ori mai mare decât cea reală.

"După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conţineau şi articolul de deviz (…) pentru o suprafaţă de 184.500 metri pătraţi, în loc de 1.845 metri pătraţi, rezultând plăţi nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătraţi", se precizează în referat.

Neregulile în acest caz au început, susţin anchetatorii, încă de la momentul licitaţiei pentru proiectul de amenajare a parcului Ret, când câştigătoare a fost desemnată, în baza unei oferte neconforme, societatea bucureşteană Garden Center Group, deţinută de omul de afaceri Ion Olteanu.

"Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de achiziţie publică aferentă anunţului de participare publicat în SEAP (…) din 26.08.2011, iniţiată de autoritatea contractantă municipiul Miercurea Ciuc, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Group SRL din Bucureşti, avându-l ca asociat şi administrator unic pe Olteanu Ion, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală", se menţionează în referatul DNA.

Tribunalul Bucureşti a decis joi cercetarea în stare de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în cazul primarului din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, şi viceprimarului Domokos Szoke.

Instanţa a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi, însă a decis ca Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke să fie plasaţi în arest la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, primarul Robert Raduly a fost reţinut pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni), instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul Domokos Szoke, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.