Un raport de 1 la 6. Da, ați citit bine. Statul are nevoie de 6 lei pentru a ajunge la același rezultat obținut de un ONG cu o cheltuială de doar un leu. Asta arată cele mai recente studii realizate în acest scop, atrage atenția Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate și fost secretar de stat în guvernul tehnocrat.

Gabriel Biriș susține că ONG-urile au devenit ținta statului, care, din cauza incompetenței de a informatiza relația ANAF-contribuabil, amplifică birocrația. În ultimii doi ani, ONG-urile au primit lovitură după lovitură. Mai întâi au pierdut posibilele donații de 20% din impozitul pe profit de la companiile din Horeca. Apoi s-a micșorat și mai mult marja donatorilor persoane juridice, prin creșterea plafonului la microîntreprinderi și introducerea impozitului pe cifra de afaceri. În cazul persoanelor fizice, privind redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit, lucrurile au devenit și mai birocratice, respectiv prin faptul că fiecare contribuabil trebuie să își depună personal această declarație la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Lipsa capacității de analiză și a celei de implementare a situațiilor centralizate în cadrul ANAF cresc birocrația si nasc monștri. ONG-urile serioase vor avea mult de suferit“, susține Gabriel Biriș. Potrivit acestuia, companile mari au propriile proiecte de CSR, iar mare parte din cele mici nu mai sunt plătitoare impozit pe profit, după noile modificări. „De asemenea, persoanele fizice trebuie să se deplaseze personal la ANAF ca să depună declarația prin care redirecționează 2% din impozitul pe venit unei cauze umanitare“, a adăugat Biriș. Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor consideră că oficialii guvernamentali au luat această decizie pentru că ANAF e incapabil să controleze eventuala fraudă pe acest segment. „S-au depus de multe ori mai multe declarații cu același CNP sau persoanele fizice nici nu știau că au redirecționat sumele pentru cauzele respective. Este necesar un control și o informatizare a bazelor de date pentru ca verificările să se facă ușor și să nu fie nevoie de creșterea birocrației“, a explicat Biriș.

Donațiile reduse drastic

Hospice Casa Speranței atrage atenția că în urma modificărilor fiscal numărul donatorilor persoane juridice se va restrînge drastic. ONG-ul a realizat o analiză conform căreia dacă în anul 2015 aproape un sfert din companiile din România plătitoare de impozit redirecționau 20% din impozitul pe profit către o cauză socială, în 2016 procentul a crescut la 30%. Practic, în 2016, aproape 120.000 de firme au donat către sectorul neguvernamental o sumă de 270 milioane de euro.

Însă prin adoptarea OG nr. 3/2017, în luna februarie, s-a schim­bat încadrarea microîntreprinderilor și dacă până atunci era considerată microîntreprindere o companie cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro, ulterior pragul a crescut la 500.000 de euro și din noiembrie anul trecut pragul s-a ridicat la un milion de euro cifra de afaceri. Microîntreprinderile nu sunt impozitate pe profit, ci pe cifra de afaceri, ceea ce înseamnă că ele nu pot folosi această facilitate. Prin faptul că au crescut pragul, au redus cu circa 40% numărul companiilor care au donat în 2016. Mirela Nemțanu, CEO-ul Hospice Casa Speranței este de părere că, după toate schimbările fiscale, numărul donațiilor va scădea cu 80%.

Mai multă birocrație

„Într-o Românie în care conducătorilor le-ar păsa de cetățenii săi, cei care au puterea ar înțelege că ONG-urile iau de pe umerii statului o mare povară și ar susține activitatea organizațiilor neguvernamentale, încurajând în egală măsură implicarea civică“, spune Melania Medeleanu, fondatoarea MagiCamp.

Prin modificările aduse Codului fiscal, spune ea, multe companii dispuse să ajute nu mai beneficiază de facilitatea care le permitea să direcționeze 20% din impozitul pe profit către o cauză socială. De asemenea, persoanele fizice care direcționau în trecut 2% din impozitul pe venit către un ONG sunt descurajate să mai facă acest lucru prin obligarea lor de a se prezenta personal la sediul ANAF pentru a preda formularul. „Deși s-au cheltuit milioane de euro pentru modernizarea sa, ANAF continuă să fie o instituție a umilirii cetățeanului, în ciuda bunăvoinței pe care am întâlnit-o adesea printre funcționarii săi. Modificările intempestive și ambigue ale legislației îi fac pe aceștia să ridice din umeri la multe dintre întrebările oamenilor și plimbatul de la un ghișeu la altul îi descurajează și pe cei mai implicați cetățeni“, a explicat Melania Medeleanu, pentru Capital.

Soluție de avarie

În urma semnalelor de alarmă trase de media și ONG-uri, re­prezentanții Ministerului Fi­nan­țelor Publice au identificat o soluție tranzitorie, prin care persoanele fizice pot dona cei 2% din impozitul pe venit fără a mai fi nevoiți să-și piardă timpul la ghișeele ANAF. „Va fi dat oficial un document care va spune foarte clar – pentru că mecanismul încă este în tranzit, să spunem aşa – că acea decizie de transfer, de direcţionare a celor 2%, se poate face astăzi, individual sau centralizat, pe baza unui borderou, că aşa foloseau dânşii la Fisc, pentru a nu mai fi un blocaj“, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Conform oficialilor MFP, măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul SPV (spațiului public virtual) care reprezintă un alt obiectiv strategic al statului. Pentru a îndepărta orice dubiu și posibilitate de fraudare din partea ONG-urilor, ANAF susține că va notifica toți contribuabilii cu privire la opțiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceștia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcţionare a cotei de 2%. Asta după ce chiar ministrul Finanțelor atrăgea atenția că Fiscul aruncă milioane de lei pe plicuri pentru a informa contribuabilii. „Pe viitor, pe noul formular unic, acolo va fi o chestiune foarte simplă, pentru că se depune de către fiecare contribuabil o bifă şi se transferă către ONG-ul respectiv acel 2%“, a adăugat Teodorovici.

 

Mai multe victime

Nu doar ONG-urile vor avea de suferit în urma tuturor acestor modificări fiscal, ci mai ales acele persoane care urmau programele derulate de aceste organizații. „ONG-urile s-au născut din incapacitatea statului de a rezolva situații grave în care se află cetățenii săi, fie că vorbim despre oameni cu probleme de sănătate, copii sau adulți, cărora statul nu reușește să le asigure un tratament corespunzător, fie că vorbim despre probleme de mediu, despre oameni aflați la limita sărăciei, despre drepturi și libertăți încălcate“, explică Melania Medeleanu. Vă reamintim că MagiCAMP oferă sprijin și tabere copiilor bolnavi de cancer din toată România, iar acum construiește o casă pentru părinții copiilor bolnavi care vin în Capitală pentru trament și ajung să doarmă luni întregi pe scaunele de pe holurile spitalelor.“Dacă în anii trecuți strângeam până la sfârșitul lunii februarie peste 2.000 de formulare pe care le depuneam la ANAF, acum purtăm discuții foarte lungi pentru a le explica oamenilor de ce nu mai putem aduna formulare în numele lor“, menționa Melania, înainte de anunțul făcut de Ministerul Finanțelor Publice.

De suferit vor avea și sutele de mii de copii care au acces la educație datorită fundației Salvați Copiii. „Prevederile de re­di­rec­ți­o­na­re a 2% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor fizice și 20% din impozitul pe profit, în cazul companiilor sunt eșențiale pentru Salvați Copiii, atât financiar, cât și ca modalități de încurajare a responsabilității sociale și a implicării civice. În 2017, încasările din 2% au însemnat 3,47% din venituri, iar cele din 20% au reprezentat 8,17 % din venituri. Dincolo de aceste cifre, însă, cele două prevederi au însemnat un parteneriat cu companiile și cu persoanele care au decis să se implice în cauze sociale. Este esențial să lăsăm această posibilitate, ca atât companiile, cât și cetățenii să poată contribui la îmbunătățirea societății în care trăim cu toții“, a explicat, pentru Capital, Gabriela Alexandrescu, Președinte Organizația Salvați Copiii.

Potrivit acesteia, există niște soluții și anume să li se permită microîntreprinderilor care au angajați să redirecționeze până la 5% din impozitul pe cifra de afaceri, iar cele care nu au angajați, până la 10% din impozitul datorat pe cifra de afaceri, folosindu-se o metodologie similară cu redirecționarea celor 2% din impozitul pe venitul global al persoanelor fizice. De asemenea, Salvați Copiii mai propune stimularea contribuției persoanelor fizice și juridice într-o proporție mai mare pentru organizațiile de utilitate publică, cele care își publică periodic, în Monitorul Oficial, în mod transparent, raportul de activitate și bilanțul. „Această practică a implicării în cazurile sociale este una extrem de benefică societății în ansamblu ei și este un fundament pentru parteneriate sociale“, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 9 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 5-11 martie 2018