Primele laptopuri de larg consum din lume au fost lansate de niponii de la Toshiba în urmă cu 30 de ani. Modelul T1100 nu avea hard disk, ci doar unitate de dischetă de 3.5 inch. Procesorul era Intel și opera la frecvența de 4.77 MHz, iar ecranul era LCD monocrom ce putea afișa doar text la o rezoluție de 640 x 200 pixeli. Acesta era îndeajuns de mic și de ușor pentru a fi transportat într-o geantă sau rucsac și avea autonomie de până la opt ore. În zilele noastre, laptopurile au ajuns la performanţe de neimaginat, însă un laptop eficient, cu autonomie mare, care să nu fie voluminos şi greu, la un preţ accesibil, nu există în oferta niciunui producător. De regulă, un laptop performant, cu putere de mare de calcul, care să ruleze cele mai noi jocuri este scump şi masiv. Laptopurile ieftine sunt cu duiumul pe piaţă, însă acestea au configuraţii depăşite şi pot fi folosite în cel mai bun caz la editare de texte, internet şi muzică. Pe piaţa locală, preţurile la laptopuri pornesc de la 800 de lei şi pot ajunge la 25.000 de lei. Achiziţionarea unui model extrem de scump nu se justifică deoarece la ritmul în care evoluează tehnologia, aceste modele vor fi depăşite, iar, de obicei, schimbarea de componente nu este posibilă.

Alegerea unui laptop

Un laptop decent, cu o configuraţie solidă şi care poate fi purtat cu uşurinţă în rucsac, costă între 2.000 şi 4.000 de lei. Aceste modele au procesoare cu frecvenţa de peste 2.00 GHz, memorie RAM între 6 şi 8GB, capacitate de stocare de 1TB, placă video dedicată, nu integrată, şi cântăresc sub două kilograme. Lucruri de care trebuie ţinut cont sunt acumulatorii, sistemul de operare şi opţiunile multimedia. În cazul bateriilor, trebuie ştiut faptul că acestea sunt consumabile şi au o anumită durată de viaţă. Bateriile ţin mai mult sau mai puţin în funcţie de felul în care sunt utilizate. Acestea trebuie încărcate şi descărcate complet măcar o dată pe lună şi trebuie ferite de surse de căldură. O baterie de laptop are o durată de viaţă cuprinsă între 2 şi 3 ani. În ceea ce priveşte sistemul de operare, sunt laptopuri care nu vin echipate cu Windows, de aceea este bine să fii atent la acest aspect. Principalii producători de laptopuri vor lansa primele modele echipate cu cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, Windows 10, spre finalul acestui an.

De asemenea, majoritatea producătorilor de laptopuri au renunţat la unităţile optice, odată cu apariţia altor metode de stocare a datelor şi deoarece transferul de date se poate face mai uşor cu un stick USB. Legat de USB, un laptop bun ar trebui să aibă cât mai multe astfel porturi, un port HDMI, dacă vei dori să conectezi laptopul la televizor, un slot pentru card, pentru a transfera pozele din aparatul foto şi Bluetooth. Dacă obişnuieşti să lucrezi noaptea atunci un model cu tastatură iluminată este ideal. Nu în ultimul rând, dacă te ştii mai neîndemânatic şi predispus la accidente poţi opta pentru o anumită categorie de laptopuri cu garanţie extinsă sau către anumite branduri precum Asus sau Toshiba. Asus asigură orice cumpărător că își va primi banii înapoi în cazul întâmpinării vreunui defect hardware, iar în același timp produsul îi va fi reparat. Promoţia e valabilă până la finele anului. Toshiba oferă garanţia No Matter What. Compania va înlocui sau va repara laptopul dacă acesta a fost deteriorat accidental în primul an de la data achiziţionării. Pe piața românească de laptopuri activează, Lenovo, Asus, Acer, Toshiba, HP, Dell și Apple.

 

Toshiba Satellite L50-C-154
Ecran: 15.6 inch
Procesor: Intel Core i5, 2.20GHz
Memorie RAM: 8GB
Hard disk: 1 TB
Unitate optică: DVD-RW
Placă video: nVIDIA GeForce 930M 2GB
Sistem de operare: Free DOS
Preţ: 2.900 lei

 

 

 

 

 

 

Asus Transformer Book Flip TP300LD
Ecran: 13.3 inch
Procesor: Intel Core i7, 2.00GHz
Memorie RAM: 8GB
Hard disk: SSD 128 GB
Unitate optică: nu
Placă video: nVIDIA GeForce 820M 2GB
Sistem de operare:
Microsoft Windows 8.1
Preţ: 4.000 lei

 

 

 

 

 

Lenovo IdeaPad G50-80
Ecran: 15.6 inch
Procesor: Intel Core i5, 2.20GHz
Memorie RAM: 8GB
Hard disk: 1 TB
Unitate optică: DVD-RW
Placă video: AMD Radeon R5 M330 2GB
Sistem de operare: Free Dos
Preţ: 2.500 lei