Apoi, hurducă rumegușul în fraza: „domnule ministru, având în vedere diminuarea veniturilor la buget, vă supunem spre analiză necesitatea implementării unei noi strategii fiscale.“ Traducere: noi impozite pentru fraieri! Ce alternative ar fi? Dacă în SUA sau Germania 95% din impozite sunt achitate voluntar, noi abia trecem cu încasările de 50%. Calitatea bazelor de date comparativ cu a noastră e precum un Trabant comparat cu un Mercedes – iar legătura între baza de date a Fiscului și cea a Registrului Comerțului nu există. Mai departe, dacă baza de date ar fi extinsă către Casa de Pensii și Casa de Sănatate, am putea avea o imagine clară a evazioniștilor, urmărindu-i pe toate bugetele. De altfel, Curtea de Conturi a atras atenția de mult că numărul bilanțurilor este mult mai mic decât numărul firmelor în funcțiune. Amenzile date pentru nedepunerea bilanțurilor contabile sunt de altfel de tot râsul, fiind rar aplicate. Computerizarea datelor ar releva instantaneu fraudele – vezi cazul recent al unei companii cu câțiva angajați, dar cu sute de milioane de euro profit. Ar elimina și greutățile administrării fiscale – dosare groase, hârtii ștampilate inutil, ghișee supraaglomerate.
Americanii ne pot da și alte idei – de exemplu, cine livrează un pont la Fisc care „arde“ un evazionist ia x% din suma recuperată. Sunt suficienți vecini, neveste părăsite și angajați frustrați care să dea o informație utilă. Rezultatele ar fi probabil mai bune comparativ cu băbuțele care adună cu credință bonurile fiscale, după ce l-au auzit pe premier promițându-le bani la schimb. Tot în SUA există și un Tribunal Comercial separat. Falimentele și procesele de imputare a datoriilor aduc mai rapid bani statului. Rezultat – 80% din cazuri se rezolvă înainte, la conciliere. Există și un ghișeu unic, care poate încasa orice taxă datorată statului. La noi plătești patru lei la un ghișeu în centru, după care cu chitanța te duci la periferie să completezi alt formular. Există și o linie telefonică gratuită cu explicații de specialitate – Doamne păzește să înființăm și noi una! Mai mult, e necesar un nou recensământ obligatoriu – inclusiv verificarea la fața locului a declarațiilor cu privire la averea și proprietățile deținute. S-ar descoperi cartiere de vile întregi cu suprafețe peste cele declarate, morți care primesc pensie și medicamente, căpșunari plecați de ani de zile care primesc ajutoare sociale, pensionari de handicap care joacă fotbal, cătune de romi fără buletin, absenți din baza de date.
S-ar descoperi comune întregi în care inovația numită casă fiscală de marcat nu a ajuns. Suplimentar, s-ar putea albi câteva procente bune din PIB dacă toate salariile și pensiile s-ar da doar pe card, tranzacțiile inițiate prin intermediul băncilor având tendința de a scoate economia informală la suprafață. Birocrații cu mânecuțe albe au multe alte soluții în afară de tăierea salariilor, majorarea taxelor sau – noutatea în domeniul trăznăilor – externalizarea colectării impozitelor!
Răzvan Orășanu a fost consilier al primului-ministru (2005-2009)