Culturile însămânţate în toamnă (grâul, rapiţa, orzul) au evoluat bine până în prezent, însă cele din zona de sud fac exceţie deoarece ploile au fost prezente atât toamnă, cât şi primăvară. Astfel, umiditatea a ajuns la un nivel destul de ridicat, sunt de părere analiştii din agriculută.

„Avem probleme cu băltirile în sudul ţării. Rapiţa este cea mai afectată, având în vedere că această cultură este una destul sensibilă la variaţiile de temperatură”, ne-a declarat Ion Ciroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

Pe de altă parte, zona de nord este afectată de seceta din toamnă. Aproape jumătate din suprafaţa de rapiţă a fost compromisă ca urmare a secetei care a afectat judeţul în toamna anului trecut, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, citat de Agerpres.

În toamnă s-au însămânţat 2 milioane de hectare de grâu, şi  440.000 de hectare de orz, potrivit lui Cioroianu.

În ceea ce priveşte culturile de primăvară, fermierii au început să însămânţeze floarea-soarelui şi soia. “Culturile pe care mizează fermierii români sunt cele de grâu, rapiţă, porumb şi soia”, ne-a zis Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Legat de cheltuielile fermierilor pentru culturi, acestea cresc în fiecare an, şi 2015 nu face exceţie de la regulă. Costurile pentru input-uri au crescut cu până la 15% în acest an faţă de 2014. “În condiţiile în care fermierii nu mai găsesc îngrăşăminte produse în România, se văd nevoiţi să cumpere de la producătorii din străinătate. Astfel, cheltuilelile agricultorilor mai cresc cu câteva procente faţă de anul trecut”, a mai spus Cioroianu.