"Creşterea contribuţiilor la sănătate înseamnă una din măsurile necesare pentru creşterea finanţării sistemului, alături de transferarea pachetului de servicii sociale către stat. De asemenea, se traduce prin majorarea bazei de contribuţie, deoarece, în prezent, pentru sănătatea a circa 20 de milioane de cetăţeni contribuie doar aproximativ 6,9 milioane de români). Nu în ultimul rând, înseamnă creşterea contribuţiei asigurărilor private la finanţarea sistemului (în special prin asigurările complementare)", se arată într-un comunicat al FSSR.

"O creştere a contribuţiilor se traduce printr-un un efort mic pentru cetăţeanul contributor (creşterea cu 0,65% a nivelului contribuţiei pentru contribuţia totală de 12%, şi cu 1,65% pentru o contribuţie totală de 14%), dar şi un beneficiu mare pentru pacienţi şi imens pentru cetăţenii salvaţi de la moarte tocmai ca urmare a acestei măsuri. În acest fel, se împarte în mod egal responsabilitatea pentru sănătatea cetăţenilor între angajaţi, angajatori, stat şi toţi cei care realizează venituri', se mai arată în comunicat.

Secretaruln de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a declarat că este binevenită o creştere de la 10,7 la 14% a contribuţiilor de sănătate, măsura fiind agreată şi de FMI. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a spus, ulterior, că nu este avută în vedere această decizie.