"Am avut nişte semnale foarte clare, având în vedere evoluţia CNADNR din trecut, că lucrurile nu funcţionau acolo cum trebuie şi cauzele pe care le-am identificat au fost multiple. Una dintre primele cauze o reprezintă o structură de conducere foarte ramificată şi foarte lungă şi, din acest motiv, ineficientă. (…) am solicitat să se identifice soluţii, iar suma soluţiilor este cuprinsă în noua organigramă a companiei, care a fost aprobată acum o oră şi ceva – dimineaţă (joi dimineaţă – n.r.) de Consiliul de Administraţie şi mai târziu de Adunarea Generală a Acţionarilor. Soluţiile au venit şi ele de la sine: pentru structura arborescentă, soluţia a fost reducerea acelor persoane, poziţii care nu-şi găseau utilitatea în companie şi care mai mult îngreunau lanţul de decizie. În acest fel, s-au redus 7 funcţii de conducere de la nivelul central şi 61 de la nivelul regionalelor. Deci, avem mai puţin cu 68 de funcţii de conducere în acest moment în organigramă", a spus ministrul. 

Dan Costescu a dat asigurări că nu a fost vizată reducerea de personal, ci creşterea capacităţii de implementare şi a apreciat că va fi vizibilă îmbunătăţirea activităţii în companie, în condiţiile în care exista personal care nu răspundea în totalitate nivelului de pregătire necesar. În plus, ministrul a precizat că se vor angaja specialişti în CNADNR în perioada următoare. 

"Au fost nişte concursuri pentru 14 posturi înainte de Paşte, vor mai urma şi altele. Cel puţin 15 specialişti vor fi necesari în cele două direcţii pe care eu le consider direcţii fanion – Direcţia de Autostrăzi şi de Drumuri naţionale. De asemenea, va trebui să facem o resetare şi la nivel de management. CNADNR nu va trebui să fie o societate închisă ca şi până acum, unde să avem pe poziţii diverse persoane rămase în companie, dar întrebate… personal i-am întrebat diverse lucruri la vizitele pe şantiere şi ridicau din umeri – nu, CNADNR va trebui să redevină o companie deschisă, unde se intră pe bază de concurs, pe bază de evaluare de competenţe şi numai aşa", a subliniat ministrul. 

Potrivit acestuia, structurile din CNADNR nu numai că erau încărcate numai cu funcţii de conducere "suplimentare şi inutile", ci aveau şi falşi specialişti care nu aveau precizate obiectivele. 
"Conducerea CNADNR va trebui să facă o evaluare a acestor persoane. Va fi o evaluare grea, nu va putea fi făcută imediat, dar va trebui să înceapă cu acele compartimente sensibile din companie – şi mă refer aici la cele şase unităţi de implementare a proiectelor de la autostrăzi şi cele opt UIP-uri de la drumuri naţionale şi, începând cu aceste entităţi, ei vor trebui să se asigure că au cei mai buni oameni care să le asigure implementarea proiectelor şi dezvoltarea infrastructurii", a continuat Dan Costescu. 

În plus, el a atras atenţia asupra faptului că, la nivelul CNADNR existau competenţe lipsă, precum lipsa expertizei de proiectare. 
"Nu este posibil ca o companie la nivel naţional cu peste 6.000 de angajaţi să nu fie în stare să evalueze calitatea proiectelor pe care le primeşte, pentru că în acest fel nu va putea controla niciodată în ce direcţie se îndreaptă, care este viitorul infrastructurii pe care o construieşte pe orizont mediu, scurt sau lung. Soluţia a venit de la sine: înfiinţarea Direcţiei de Proiectare în cadrul companiei. În acest fel se va prelua controlul asupra Direcţiei de Dezvoltare a firmei şi vom şti să evaluăm şi proiectele celor care ni le livrează, proiectanţii, pentru că nu ne propunem să renunţăm la ei, însă proiectele de urgenţă sau de specializare maximă vom putea să le derulăm şi intern. În acest fel, controlul se va muta la CNADNR", a arătat şeful de la Transporturi. 

În context, ministrul Costescu a făcut referire şi la monitorizarea proiectelor aflate în curs de derulare, care nu se realiza corespunzător. 
"Monitorizarea nu a fost ceea ce trebuia să avem, ce ne doream să avem. Soluţia a venit prin înfiinţarea unităţilor de implementare de proiect şi la nivel regional, acolo unde oamenii trebuie să fie zi de zi pe şantier, pentru că altfel nu poţi să ţii sub control derularea proiectului, nu poţi să ştii niciodată când şi în ce condiţii se va termina acest proiect. Cu aceste unităţi de implementare de proiect, specialiştii locali vor fi acolo zi de zi şi vor putea informa, lua decizii pe nivelul care li se va delega şi informa conducerea centrală pentru eventuale decizii care exced nivelul lor de a hotărî", a explicat acesta. 

Noua organigramă va cuprinde şi un Departament de Control, care va supraveghea "zonele critice", precum şantiere, punctele de încasare a rovinietei sau a altor taxe. 

"Uitându-ne în urmă la companie am observat, din păcate, o mulţime de cazuri de implicare în dosare penale – DNA, DIICOT şi alte instituţii ale statului. Pentru a preveni aceste fenomene, compania a decis să-şi înfiinţeze propriul Departament de Control care va supraveghea permanent zonele critice – pentru că au de la şantiere, achiziţii, zone de taxare pentru rovinietă, pentru alte taxe – şi va supraveghea permanent această activitate", a mai spus ministrul. 

Dan Costescu a precizat că noua organigramă este publică şi va intra în vigoare pe data de 9 mai. 
"Este doar o mică parte din ceea ce CNADNR îşi propune ca restructurare. Organigrama este publică, va intra în vigoare cu data de 9 mai şi consideraţi-o ca pe un prim pas în restructurare. Este un prim pas serios pe care l-am promis, pe care astăzi îl aducem în realitate, dar poate să fie un prim pas, pentru că va continua activitatea – cel puţin a ministerului – de monitorizare a perfomanţelor companiei şi, dacă va fi nevoie, vom interveni în paşi succesivi", a spus el. 

Totodată, şeful de la Transporturi a subliniat că CNADNR a făcut unele progrese importante privind capacitatea de implementare.

"Au început să apară şi proiectele noi. Toată activitatea de pregătire de iarnă a început să dea roade. Veţi vedea în perioada care urmează, începând cu luna mai, că aceste proiecte vor ieşi pe piaţă în diverse stadii importante. Fie că vor fi semnări de contracte, fie că vor fi finalizări de licitaţii sau lansări de licitaţii, roadele muncii de peste iarnă se vor vedea şi, împreună cu cadrul de simplificare a legislaţiei şi cu această restructurare, vor lăsa pe acei profesionişti pe care compania îi are să îşi facă treaba mai bine, să poată să livreze lucrurile de care noi avem nevoie, infrastructură", a subliniat Costescu. 

AGERPRES