Joi, el a emis o ordonanță executivă conform căreia va penaliza orice companie sau persoană care face afaceri cu Coreea de Nord, fie prin întreruperea accesului la sistemul financiar din SUA, fie prin înghețarea activelor lor- sau ambele.

Trump a mai menționat că Banca Centrală a Chinei a cerut băncilor sale să își reducă legăturile cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

„Sunt foarte mândru să vă spun că, așa cum tocmai ați auzit în urmă cu câteva clipe, China, Banca Centrală le-a spus celorlalte bănci – fiind un sistem bancar masiv – să înceteze imediat să facă afaceri cu Coreea de Nord”, a declarat președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Guvernul chinez nu a anunțat încă nicio acțiune.

Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și secretarul de stat Rex Tillerson au acum mai multă putere ca oricând să pună în aplicare o serie de sancțiuni menite să reducă eforturile nucleare ale Coreei de Nord. Mnuchin va putea îngheța activele oricărei persoane sau întreprinderi care comercializează bunuri, servicii sau tehnologii cu Pyongyang.

“Instituțiile financiare străine vor trebui să aleagă de acum cu cine să facă afaceri: cu SUA sau Coreea de Nord, niciodată cu ambele”, a declarant Mnuchin.

Guvernul S.U.A. poate acum să vizeze și companiile din seria de  industrii: bănci, energie, producție, textile și pescuit. Chiar și navele și aeronavele care merg în Coreea de Nord ar fi interzise în Statele Unite timp de 180 de zile.

Ce țări va viza Donald Trump?

Administrația spune: ”Toată lumea”, dar nu toată lumea face afaceri cu Coreea de Nord. Țara izolată deține, de obicei, afaceri cu un număr limitat de țări: China, Rusia și Coreea de Sud, printre care China este de departe cel mai mai partener comercial al Coreei de Nord.

Dar Mnuchin a spus în repetate rânduri că decizia de joi nu era destinată numai Chinei.

 

„Această acțiune este îndreptată către toată lumea, nu este în nici un fel direcționată în mod specific către China, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu ei”, a spus Mnuchin.

Informațiile recente arată că Coreea de Nord a folosit băncile chineze pentru a procesa cel puțin 2,2 miliarde de dolari în tranzacții prin sistemul financiar din S.U.A. între 2009 și 2017, potrivit lui Ruggiero.

Nu se știe însă dacă China a luat măsuri în ceea ce privește Coreea de Nord. Reuters, citând surse anonime, a raportat că Banca Centrală Chineză a spus propriilor sale instituții financiare că nu mai are de-a face cu regimul Coreei de Nord.

„Nu voi face nici un comentariu despre ceea ce au făcut mai devreme sau ce au făcut astăzi”, a spus Mnuchin. „Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aceștia în mod cooperativ. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu toți partenerii noștri”, a mai declarat Mnuchin.