China, principalul aliat diplomatic şi comercial al Phenianului, a anunţat în februarie că suspendă importurile de cărbune din Coreea de Nord. 

Beijingul privează astfel Coreea de Nord de o sursă esenţială de valută într-un moment în care aceasta îşi accelerează controversatele programe nuclear şi balistic. 

Potrivit datelor publicate recent pe site-ul Consiliului de Securitate al ONU, nord-coreenii au exportat în ianuarie 1,4 milioane de tone de cărbune, cu o valoare de 126 de milioane de dolari, către o ţară care nu a fost numită. 

În aprilie, cifra s-a prăbuşit la zero. 

Aceste date, care se bazează pe rapoarte voluntare furnizate de statele membre, nu menţionează explicit China. 

Ele l-ar putea mulţumi pe preşedintele american, Donald Trump, care a cerut Beijingului să facă mai mult uz de influenţa asupra Phenianului pentru a-i stopa ambiţiile nucleare. 

Tensiunile au crescut în Peninsula Coreeană. 

Phenianul a efectuat zeci de tiruri cu rachete şi două teste nucleare de la începutul lui 2016, încălcând rezoluţiile ONU care îi interzic orice program nuclear şi balistic. 

China a ezitat mult timp să facă presiuni asupra Phenianului, din teama de a asista la prăbuşirea regimului şi la haosul ce ar urma la frontieră. 

Ultimele documente ale Naţiunilor Unite care condamnă Phenianul au primit însă sprijinul Beijingului. 

Ultima rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care sancţionează 18 responsabili şi entităţi nord-coreene a fost adoptată în unanimitate. 

În paralel, Beijingul şi-a reînnoit apelul la dialog pentru reducerea tensiunilor. 

În aprilie, importurile chineze din Coreea de Nord au coborât la cel mai scăzut nivel din aproape trei ani.

AGERPRES