Phenianul a alertat marţi comunitatea internaţională prin lansarea unei rachete balistice cu rază medie de acţiunea deasupra arhipelagului nipon, atrăgându-şi un val de condamnări din partea mai multor ţări, cu Statele Unite şi Japonia în primul rând.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a denunţat o ‘ameninţare gravă şi fără precedent’, convenind cu preşedintele american, Donald Trump, să întărească ‘presiunea’ asupra Coreii de Nord.

Într-un editorial publicat miercuri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a acuzat fosta putere colonială: ‘Japonia şi-a suflecat mânecile pentru a susţine operaţiunile stăpânului împotriva Coreii de Nord’.

‘Conexiunea militară’ a aliaţilor a devenit o ‘gravă ameninţare’ pentru Peninsula Coreeană, iar Japonia nu ştie că îşi accelerează ‘autodistrugerea’, a adăugat KCNA.

Agenţia face o referire specială la bazele americane din Hokkaido, insula de nord a arhipelagului survolată de racheta nord-coreeană.

Phenianul a continuat avertizând Japonia că nu trebuie să urmeze orbeşte Statele Unite, pentru că riscă ‘distrugerea iminentă’.

Coreea de Nord a prevenit că vor urma alte tiruri cu rachete având ca ţintă Oceanul Pacific.

Regimul nord-coreean este ultranaţionalist, iar resentimentul împotriva Statelor Unite şi Japoniei serveşte în parte la legitimarea sa.

Phenianul a explicat astfel că a ales data de 29 august pentru a lansa ultima rachetă cu scopul de a marca împlinirea a 107 de la ‘scandalosul’ tratat de anexare a Coreii de către Tokyo, semnat în 1910.AGERPRES