Sistemul bancar din umbră este alcătuit din companii de intermediere financiară care furnizează credite fără a fi în mod oficial bănci. Ele pot fi fonduri speculative, fonduri de pe piaţa financiară, companii financiare, diverse vehicule de investiţii.

Cu prilejul unei conferinţe cu privire la viitorul industriei bancare organizată de Chatham House, Vitor Constancio, a precizat că în timp ce activele băncilor europene au scăzut cu 11% de la finele lui 2012 şi până în prezent, activele gestionate de fondurile de investiţii au crescut cu 30%. 'Pentru a restabili un echilibru în domeniul reglementării între bănci şi non-bănci, cred că există nevoia unei extinderi a politicilor macroprudenaţiale', a spus Constancio.

Potrivit acestuia, înăsprirea reglementării pentru bănci, după criza financiară mondială, a condus la migrarea unor activităţi spre sectorul non-bancar, precum fondurile speculative, a căror activitate nu este reglementată în mod formal. 'Este absolut necesar să înăsprim vigilenţa cu privire la frontierele dintre activităţile entităţilor reglementate şi cele nereglementate', a avertizat vicepreşedintele BCE.

În particular, Constancio a apreciat că organismele de reglementare ar trebui să găsească modalităţi pentru a se asigura că băncile nu acordă prea multe credite băncilor din umbră şi de asemenea că nu vor fi puse în pericol dacă unele bănci din umbră întâmpină dificultăţi.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional a cerut autorităţilor de reglementare să acorde o atenţie sporită sistemului bancar din umbră care a ajuns pe plan global la 60.000 miliarde de dolari. Conform datelor FMI, mărimea sistemului bancar din umbră din SUA este între 15.000-25.000 miliarde de dolari, în zona euro între 13.500-22.500 miliarde de dolari, în Japonia, între 2.500-6.000 miliarde de dolari, şi aproximativ 7.000 miliarde de dolari pe pieţele emergente.

"AGERPRES