Şeful statului a precizat că liderii europeni au adoptat o rezoluţie comună la reuniunea de miercuri prin care spun că regretă rezultatul referendumului, dar că vor respecta decizia britanicilor şi că Marea Britanie va rămâne membru cu drepturi depline până la ieşirea din UE.

"Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile", a declarat Iohannis la Bruxelles.

Şeful statului a subliniat că Regatul Unit va respecta libertatea de mişcare şi drepturile cetăţenilor europeni, lucru confirmat în mod direct de premierul David Cameron."Asigur astfel comunitatea românească care locuieşte şi lucrează în Marea Britanie că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor", a subliniat Iohannis.

 

 

Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri este acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie.

Cu viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE încă incert, liderii celor 27 de state europene se vor concentra pe discuţia privind modul în care va arăta Blocul comunitar fără Regatul Unit, însă există divergenţe semnificative în ceea ce priveşte viitoarea formă a Uniunii Europene, notează Associated Press.

 Statele fondatoare, în vestul Europei, par să încline spre o uniune mai strânsă, în timp ce statele mai noi, din est, ar dori ca guvernele naţionale să aibă mai multă putere de decizie, în special în ceea ce priveşte frontierele. După votul din Marea Britanie, în alte ţări europene se fac simţite voci care cer organizare de referendumuri pentru ieşirea din UE, în condiţiile în care mulţi cetăţeni percep proiectul european ca fiind birocratizat şi nedemocratic. Statele UE sunt puternic divizate şi în problema imigraţiei, ţările din centrul Europei, în frunte cu Ungaria, fiind împotriva cotelor obligatorii de imigranţi impuse de UE, în timp ce statele aflate mai la nord au înăsprit controalele la frontiere ca răspuns la migraţia a peste un milion de persoane în 2015.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a ajuns la Bruxelles unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie şi posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE, potrivit BBC News online.

Sturgeon va purta discuţii, de asemenea, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu deputaţii europeni.

Aceasta a spus că este "hotărâtă" să protejeze interesele Scoţiei în Europa. Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.

Europarlamentarul scoţian Alyn Smith a declarat, înaintea discuţiilor pe care urmează să le aibă Sturgeon la Bruxelles, că există multă bunăvoinţă faţă de Scoţia în capitala UE.

"Uşile sunt deschise la Bruxelles şi există bunăvoinţa de a discuta cu Scoţia", a declarat el pentru BBC Radio Scoţia.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a ţinut, în Parlamentul Scoţiei, un discurs cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, ocazie cu care a afirmat că ieşirea din UE ar fi împotriva voinţei poporului scoţian. Oficialul scoţian a mai spus că perioada de trei luni de criză politică până la nominalizarea unui nou premier al Regatului Unit va provoca şi mai multe pagube economiei britanice. În cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE, majoritatea populaţiei din regiunea Scoţiei a votat în favoarea rămânerii în Blocul comunitar.

David Cameron, la discuţii cu liderii din UE, în prima zi de summit

În ziua precedentă, liderii UE au discutat cu premierul britanic David Cameron despre rezultatul referendumului, acesta fiind ultimul summit UE la care participă Cameron, care a anunţat că va demisiona în următoarele trei luni.

David Cameron a declarat marţi că cooperarea în probleme de securitate şi comerţ este vitală în relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie, notează BBC News online.