Conferinta Sectorul Agricol in 2017

 

Posted by capital.ro on Wednesday, March 15, 2017

 

Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, invitat la conferinţa Capital Sectorul Agricol 2017, a anunţat anumite măsuri pentru acest an, printre care programele prin care Guvernul alocă 170 milioane de euro pentru tinerii fermieri.

Citiți și: Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat MADR: Peste 1,246 mld euro sunt subvenţii autorizate la plată

„Ne-am propus să intervenim ca sectorul agricol să primescă un impuls pentru a asigura securitatea alimentară. Trebuie să devenim exportatori de securitate alimentară, surse şi resurse avem. În 2017, Guvernul a fost alocat pentru agricultură un buget cu 83% mai mare faţă de anul 2016. A fost alocat 2,13 din PIB, respectiv 17,3 miliarde lei, 3,7 miliarde lei sunt fonduri europene. Cea mai importantă problemă este acordarea la timp a subveţiilor pentru a permite fermierilor să aibă capital, fără a avea costuri suplimentare”, a declarat oficialul Ministerului Agriculturii.

La rândul său, Paul Eduard Kmen, director general adjunct APIA, a precizat că Agenția a plătit fermierilor romăni subvenţii în valoare de 1.246 milioane de euro, iar la finele acestei luni vor fi finalizate majoritatea plăţilor pentru anul trecut.

"Au fost făcute reglaje. Anul trecut o parte din fermieri au primit subvenţii foarte mari deoarece au fost puţine cereri, anul acesta au fost reglate să se asigure o finanţare echitabilă. Cererile le primim în 15 mai urmând ca până pe 31 mai să se depună eventualele modificări", a mai spus reprezentantul APIA, în cadrul conferinței Capital.

Citiți și: Oficial APIA: "Am plătit subvenţii de peste un miliard de euro"

93% din creditele noi acordate IMM-urilor de către CEC Bank sunt în Agricultură, a declarat la conferinţa Capital, Doina Topală, director Direcţia IMM, CEC Bank.

"Vă prezint un produs de creditare cu o dobândă imbatabilă, respectiv ROBOR la 6 luni plus o marjă de 1%, respectiv o dobândă de 2%. Îl acordăm industriei prelucrătoare din Agricultură, pe 60 de luni, valoarea finanţării mergând până la 550 de mii de lei.

De asemenea, potrivit reprezentantului CEC Bank, instituţia de credit oferă servicii pentru achiziţia de teren agricol. Perioada de rambursare mergând până la 240 de luni. "Avem un produs de finanţare pentru achiziţia de terenuri cu un avans de doar 10%", a spus reprezentantul CEC Bank.

Adrian Toma, decan USAMVB: Fără subvenții nu există profit în Agricultură

Fermele se capitalizează, dar îşi reduc îndatorarea. Subvenţiile depăşesc şi asigură profitul şi se lucrează cu marje de rentabilitate foarte reduse, cu tendinţă de scădere. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile lui Toma Adrian Dinu, decanul Facultăţii de Ma­nagement Agricol, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB), expuse în cadrul conferinței organizate de Capital.

Prezent la evenimentul organizat de Capital, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a precizat că, „lucrurile se mişă greoi, dar se mişcă”. "România a devenit un fel de sperietoare pentru europeni, francezii au o problemă cu noi, de ce România exportă mai mult porumb 99% lucernă importăm , acum ne concentrăm pe sămânţa aceasta. Contează foarte mult unde alocăm banii”, a punctat Laurenţiu Baciu.

Laurenţiu Baciu, LAPAR: „Francezii au o problemă cu noi, de ce România exportă mai mult porumb”

„La Agricover, avem un miliard de lei disponibil pentru România în 2017. După 2016, care a fost un an bun din punct de vedere al producţiilor este momentul să se reia investiţiile în agricultură. Vorbim aici despre o piaţă a echipamentelor estimată la două miliarde de lei annual, la piaţa terenurilor arabile de peste 1,5 miliarde de lei cu peste 100.000 hectare tranzacţionate pe an şi de o piaţă a sistemelor de irigaţii estimată la 200 de milioane de lei”, a spus Robert Rekkers, CEO Agriover Credit IFN, în cadrul evenimentului.

Robert Rekkers, Agricover Credit IFN: 2017, un an al investițiilor. Sunt 37 de miliarde de lei, bani disponibili pentru agricultură

Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, a spus, în cadrul Conferinţei Capital, că "abia în 2020-2025 vom discuta de o agricultură performantă". "Vreau ca statul să înţeleagă că nu suntem pe poziţii antagonice, vrem să creăm parteneriate publice private care în alte state funcţionează cu rezultate notabile. Produsele băncilor vin în sprijinul fermierilor inclusiv pe partea de finanţare a achiziţiilor de terenuri, însă ne nemulţumesc dobânzile şi comisionul de garantare care e prea mare", a spus Emil Dumitru.

Emil Dumitru, Pro Agro: "În 2025, vom vorbi de o agricultură performantă în România"