Sondorii sărbătoresc acest eveniment, dar mulţi americani vor simţi cât de curând dureri de cap când vor merge la pompele de benzină.

Iată şi explicaţia:

De ani de zile, depozitul central din Cushing, Oklahoma, a avut probleme mari cu stocul limitat de ţiţei, datorită exploziei din producţia autohtonă de ţiţei. La Cushing sunt trimise produsele ce urmează a fi cumpărate de rafinării. (De aici provine şi numele indicatorului de preţ West Texas Intermediate)

Dar din cauza ofertei excedentare de pe piaţă, intermediarii au reuşit să pună presiune pe preţul plătit la depozitul din Oklahoma. Drept urmare, statele care au acces mai facil la produsele din Cushing s-au bucurat de preţuri mai mici în ultimii ani faţă de statele de pe coasta de Est şi de Vest a Americii.

Aceste state sunt nevoite să cumpere la preţul barilului de petrol Brent. Dar noua conductă, denumită Seaway, are acum capacitatea de a transporta ţiţeiul în port pentru export.

Asta înseamnă că producţia gâtuită de la Cushing se va elibera, ceea ce înseamnă o ofertă mai mică pentru persoanele care cumpără de la Cushing. Astfel, preţul benzinei va creşte.

SURSA: Business Insider