Valul de disponibilizări şi virulenţa crescută a hackerilor vor stimula anul acesta vânzările de software de securitate, unele companii raportând deja o dublare a cererii.

Când companii din toate sectoarele economiei anunţă disponibilizări, îngheţarea salariilor sau investiţiilor, pare ciudat că un dezvoltator software din Cluj-Napoca anunţă anul acesta dublarea vânzărilor faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut. Şi totuşi, valul de concedieri la nivel mondial este menţionat de Roman Foeckle, directorul general al CoSoSys, printre principalele motoare de creştere a afacerii în 2009. „Majoritatea companiilor devin mai conştiente de importanţa informaţiilor legate de proprietatea lor intelectuală“, explică el, adăugând că acea­stă conş­tientizare se datorează eforturilor educaţionale ale dezvoltatorilor, specialiştilor în securitate şi ale organizaţiilor internaţionale. Se adaugă numărul tot mai mare de dispozitive mobile disponibile pe piaţ­ă, dar şi numă­ru­l mereu în creş­tere al pierderilor şi al furturilor de date, precum şi standardele in­ternaţionale şi le­gislaţia care impun protejarea datelor private. „Toate acestea stimulează companiile din toate domeniile să dorească să prevină atât ameninţările din exterior, cât şi din interior. Aproximativ 60% din angajaţii disponibilizaţi pleacă luând cu ei date ce aparţin foştilor angajatori“, mai spune Foeckle.

De asemenea, Teodor Cimpoeşu, Managing Director la Kaspersky Lab România, spune că deja clienţii sunt tot mai bine informaţi şi mai conştienţi asupra riscurilor la care sunt expuşi şi, de aceea, mai interesaţi de soluţiile de securitate performante. „Companiile au început să-şi reevalueze riscurile de business asociate infrastructurii informatice proprii şi sunt în căutare de soluţii complete de securitate, la un bun raport cost-beneficiu“, adaugă el.

Gabriela Mechea, director general la GECAD NET, afirmă că incidentele cauzate de angajaţii disponibilizaţi nu sunt de neglijat, însă acestea nu sunt singurul pericol de care firmele trebuie să se ferească. „2009 este un an în care ameninţările informatice se vor înmulţi într-un ritm mai rapid decât în anii anteriori. Se pare că şi hackerii au intrat în criză şi încearcă să obţină mai mulţi bani, crescând numărul de atacuri şi virulenţa lor“, explică ea. „Dorim să investim puternic resurse tehnice şi comerciale pentru promovarea întregului portofoliu de soluţii de securitate IT. În urma acestor eforturi, sperăm să crestem veniturile peste media pieţei, care se va situa probabil pe la 10-15%“.

Tăierea bugetelor IT va afecta cel mai probabil companiile care comercializează echipamente hardware de securitate, a­van­tajate fiind firmele care vin cu soluţii de securizare opti­mi­zate pentru nevoile şi bugetul clienţilor (atât software, cât şi servicii). „Vorbind cumulat, din punctul de vedere al ameninţărilor, putem asista la dispariţia unor clienţi şi parteneri importanţi până astăzi, la intrarea altora în incapacitate de funcţionare, şi cel mai important, la o sporire semnificativă a tuturor tipurilor de atacuri (viruşi, viermi, spam, phishing etc.)“, explică Răzvan Vâlceanu, Country Manager al BitDefender.

În acest context, toate companiile de securitate IT estimează că 2009 va fi un an mai bun din punctul de vedere al vânzărilor decât 2008. Spre exemplu, managerul CoSoSys spune că va înregistra anul acesta vânzări de două milioane de euro, dublu faţă de valoarea înregistrată în 2008. „Estimăm o creştere substanţială a vânzărilor pe segmentul de business, dar şi o creştere pe consumer, mai ales prin vânzările online, rezultând, pe ansamblu, o creştere moderată“, spune şi Teodor Cimpoeşu.

152-28165-21_romanfoeckl_13.jpg«Am primit tot mai multe cereri din România. Am observat că piaţa a crescut din ce în ce mai mult, iar companiile devin tot mai conştiente de riscurile implicate de utilizarea dispozitivelor portabile»
Roman Foeckle, directorul general al CoSoSys

60% din angajaţii disponibilizaţi pleacă luând cu ei date ce aparţin foştilor anga­ja­tori, reprezentând o ameninţare tot mai importantă pentru companiile care nu se protejează

Nu te juca cu focul!

Riscurile cărora se supun angajaţii care la plecarea din companie iau cu ei documente informatice depind foarte mult de tipul informaţiilor însuşite. Astfel, fapta poate încălca legea drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) sau, în cazul în care datele sunt considerate secrete comerciale, furtul poate intra sub incidenţa Legii nr. 11/1991 privind concurenţa neloială. Dacă angajatul pleacă din firmă cu date personale ale unor clienţi (de exemplu, în sectorul bancar sau în telecomunicaţii), atunci poate fi tras la răspundere pe baza Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. „Au fost cazuri în care instanţa a considerat furtul de documente informatice din companie ca fiind concurenţă neloială şi angajatul a fost găsit vinovat“, spune avocatul Costi Neacşu. „Începe să existe şi în România o practică judiciară şi este bine că s-a depăşit un anumit blocaj emoţional“, adaugă el.  Riscurile la care se supun angajaţii diferă foarte mult şi în funcţie de tipul de contract semnat cu angajatorul. Salariaţii care au sem­nat un contract individual de muncă stan­dard riscă, odată vinovăţia dovedită, să plătească daune de interese cerute de an­gajator în instanţă.

Deocamdată, daunele plătite în România în aceste speţe se situează în jurul a 1.000 de euro pe caz.