Noi cresteri pentru salariul minim

Salariul minim creste pentru mai multe categorii de romani, potrivit unei legi adoptate de Parlament. Actul normativ introduce salariu minim diferentiat in functie de gradul de pregatire profesionala.

Legea, initiata de 37 de parlamentari, stabileste coeficientii minimali de ierarhizare salariala pentru domenii de activitate pentru care nu exista contracte colective de munca, contracte colective la nivel de unitate sau legi speciale privind salarizarea.

Pe langa salariul minim pe economie, salariul minim pentru angajati cu studii superioare si salariu minim pentru lucratori in constructii. Noul act normativ introduce 11 tipuri noi de salarii minime, diferentiate in functie de nivelul de studii si de postul ocupat, citat de calculator salariu.

Coeficientii minimi pentru fiecare functie, grad profesional si nivel de calificare:

I. Muncitori

1. Muncitori necalificati 1,00

2. Muncitori calificati* 1,20

II. Personal administrativ si de specialitate incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este

3. Scoala profesionala* 1,20

4. Studii liceale*   1,20

5. Scoala postliceala*    1,25

6. Studii liceale + calificare 1,25

7. Scoala de maistri* 1,30

8. Studii superioare de 1,50 (scurta durata*)

III. Personal cu studii superioare incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare

9. Studii superioare de 1,70 (lunga durata**)

10. Studii superioare de 1,80 (lunga durata cu master**)

11. Studii superioare de lunga 2,00 (durata cu doctorat in domeniul, activitatii desfasurate**)

(*) se aplica personalului cu mai mult de 2 ani vechime in specialitate/experienta (pentru pozitiile 2-11)

(**) se aplica pentru cazul in care fisa postului prevede o conditie indispensabila (pozitiile 8-11)

Cum se stabileste salariul brut lunar

Cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea coeficientului la salariul de baza minim brut pe tara, care este in prezent de 2230 de lei si este stabilit prin hotarare de Guvern.

Astfel, un muncitor necalificat va avea un salariu minim brut 2230 de lei pe luna; un muncitor calificat, un absolvent de scoala profesionala sau unul de liceu va fi platit cu minim 2676 de lei brut pe luna, un absolvent de postliceala sau de liceu si curs de calificare vor primi un salariu minim de 2787 de lei, brut.

Pentru maistri salariul lunar brut nu va putea fi mai mic de 2899 de lei, iar absolventii de studii superioare de scurta durata nu pot primi mai putin de 3345 de lei.

Potrivit noilor reglementari, un absolvent de studii superioare de lunga durata va fi remunerat cu un salariu minim brut de 3791 lei, iar un absolvent cu diploma de masterat va castiga lunar cel putin 4014 lei brut.

Cel mai mare salariu minim revine absolventilor de studii superioare si de studii de doctorat, care vor primi un salariu minim lunar de 4460 de lei.

Initiatorii legii au explicat importanta stabilirii unor indicatori minimali de ierarhizare a salarizarii in expunerea de motive, aratand ca doar astfel se pot garanta forme de protectie minima a venitului salariatului si doar astfel acesta poate fi motivat in mod adecvat in munca.