Potrivit sursei citate, cele mai mari venituri pe anul trecut s-au înregistrat din activitatea de exploatare, respectiv 4,38 miliarde lei, iar cele mai mari cheltuieli au fost estimate tot la activitatea de exploatare, respectiv 5,1 miliarde lei. 

Laurenţiu Ciobotărică a afirmat că pierderile înregistrate de companie reprezintă sume de bani pe care CEO le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică şi de cărbune către diferite CET-uri din ţară, totalul fiind de aproximativ 419 milioane lei. 

"Avem venituri pentru anul 2015 în sumă de aproximativ 4,45 miliarde lei din care din activitatea de exploatare 4,38 miliarde lei şi din activitatea financiară circa 77 milioane lei. De asemenea, avem cheltuieli estimate pentru anul 2015 în sumă totală de 5,35 miliarde lei, din care 5,1 miliarde din activitatea de exploatare şi din activitatea financiară 248 de milioane lei. Rezultatele pe care le estimăm la închiderea exerciţiului financiar 2015 sunt un rezultat negativ de 895 milioane lei, din care din activitatea de exploatare aproximativ 725 de milioane lei şi din activitatea financiară 170 de milioane lei. Aceste sume nu sunt finale (…) S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie, atunci când am înregistrat anumite elemente – avem un transfer de afacere cu Cariera Berbeşti cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ea va fi adusă în bilanţ de asemeni la sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit, nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015. Avem pierderi din creanţe, însemnând sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică, de cărbune în sumă de 419 milioane lei", a spus Laurenţiu Ciobotărică. 

Directorul interimar al CEO a mai adăugat că datoriile pe care le are de recuperat de la CET-urile din ţară sunt considerate pierdute, nemaiputând fi încasate în situaţia în care unele dintre respectivele unităţi au achitat, după ani de zile, doar mici procente din suma totală. 

"Am vândut la RAAN şi nu am încasat suma de 120 milioane lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. În momentul de faţă este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe. Pe de o parte este o chestiune de lichiditate pentru că nu am încasat sumele respective de bani în perioadele în care trebuia sa încasăm şi faptul de a nu recunoaşte acele sume ca pierderi nu face altceva decât să perpetueze nişte pierderi pe care compania le aduce an de an în bilanţ şi discutăm de anii anteriori. Noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi încasate, există la câteva dintre ele o proporţie de circa 5%, 10%, 15%. (…) avem investiţii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor fi mai finalizate niciodată, drept pentru care sunt considerate costuri şi pierderi pentru companie", a mai precizat Laurenţiu Ciobotărică. 

El a mai menţionat că unitatea funcţionează în prezent la capacitate maximă şi, indiferent de evoluţia vremii din perioada următoare, compania este pregătită pentru producerea de energie. Totodată, el a subliniat că în acest an CEO nu va reuşi să iasă pe profit, exprimându-şi însă speranţa ca în 2017 rezultatul financiar al companiei să fie unul pozitiv. 

Prezent la discuţie, consilierul ministrului Energiei, Valeriu Ivan, a reiterat faptul că ministerul de resort are în plan privatizarea unui pachet minoritar de 15% dintre acţiunile CEO. 

AGERPRES