Potrivit acestor date, în 2015 comisioanele realizate la nivel global de pe urma serviciilor oferite în domeniul investment banking au fost de 86,9 miliarde de dolari, cea mai mică cifră înregistrată după 2013. La nivel regional, comisioanele au scăzut cu 16% în Europa şi cu 12% în Asia Pacific în timp ce în cele două Americi au înregistrat o scădere modestă de 3%.

Singurul segment cu rezultate pozitive a fost fuziunile şi achiziţiile (M&A), unde comisioanele au crescut cu 8% în ritm anual, în condiţiile în care în 2015 fuziunile şi achiziţiile încheiate la nivel mondial au crescut cu 42% până la 4.700 de miliarde de dolari, cel mai bun an de până acum pentru M&A. Însă în pofida creşterii operaţiunilor de tip fuziuni şi achiziţii, comisioanele realizate în domeniul investment banking au fost afectate de un declin de 13% al comisioanelor realizate pe segmentul pieţelor de acţiuni precum şi de un declin de 18% al comisioanelor pe pieţele de obligaţiuni.

În topul global al băncilor care au generat cele mai mari comisioane în domeniul investment banking prima poziţie este ocupată de JPMorgan cu o sumă de 5,98 miliarde de dolari, în scădere cu 7,5% comparativ cu 2014, dar cu toate acestea banca americană a reuşit să-şi păstreze o cotă de 6,9% din piaţa mondială. De altfel, toate primele cinci bănci sunt americane însă Goldman Sachs este singura din primele cinci bănci care a reuşit să genereze comisioane mai mari în 2015 comparativ cu 2014, 5,94 miliarde de dolari, în creştere cu 6,9%.

În schimb, marile bănci europene de investiţii au continuat să piardă cote de piaţă, banca germană Deutsche Bank, ocupanta locului şase, înregistrând o scădere anuală de 20% a comisioanelor până la un total de 3,45 de miliarde de dolari, în timp ce comisioanele realizate de banca elveţiană Credit Suisse au suferit o scădere de 13,9% până la 3,32 miliarde de dolari iar cele realizate de banca britanică Barclays au scăzut cu 11,2% până la 3,29 miliarde de dolari. (Sursa: Agerpres)