Votul va avea loc în timpul întâlnirii lunare a FCC(Federal Communications Commission) cu republicanii care se opun acestor reguli în controlul comisiei, propunerea fiind garantată, în principiu, să treacă, relatează Business Insider.

Ce înseamnă „net neutrality”?

„Net neutrality” reprezintă principiul potrivit căruia tot traficul de pe internet trebuie tratat în mod egal. În conformitate cu protecția neutralității internetului, furnizorii de servicii de internet (ISP) nu pot bloca, încetini sau oferi tratament preferențial anumitor site-uri și servicii. 

Planul de reglementări care privește eliminarea accesului liber pe internet ar putea oferi posibiliatea furnizorilor de internet să încetinească accesul pe anumite site-uri sau chiar să oprească accesul. 

Fără protecția împotriva neutralității internetului, furnizorii de servicii de internet ar putea să împiedice accesul la conținutul video de pe site-uri precum Netflix sau YouTube, sau să taxeze suplimentar doar pentru a accesa aceste site-uri. Pe de altă parte, ar putea forța Netflix sau YouTube să plătească mai mult pentru a se asigura că videoclipurile lor au fost difuzate către utilizatorii lor la aceeași viteză și calitate ca și alte site-uri video.

Astfel de mișcări vor avea ca efect  plăți mult mai mari pentru a accesa informațiile și clipurile video pe care majoritatea dintre noi le căutăm  frecvent pe internet. De asemenea, ISP-urile vor putea bloca accesul site-urilor anumitor companii sau vor putea introduce taxe mai mari, pe care nu toate companiile și le vor putea permite.

Ce s-ar putea întampla după abrogare?

Normele nu vor intra în vigoare imediat, întregul proces ar dura în jur de 60 de zile de la publicarea lor în Registrul Federal. Între timp, mulți consumatori și alte grupuri vor da în judecată Comisia Federală pentru Comunicații în încercarea de a bloca planul de reglementări. Membrii Congresului, în special democrații, vor introduce, de asemenea, o legislație pentru a încerca să răstoarne aceste norme.

 

Presupunând că regulile vor intra în vigoare la timp, furnizorii de servicii de bandă largă – prin cablu și fără fir – ar fi liberi să creeze așa-numitele „benzi rapide” pentru propriile site-uri, servicii și pentru partenerii care plătesc pentru acest privilegiu. De asemenea, furnizorii ar fi liberi să taxeze în plus pentru a accesa anumite servicii, cum ar fi video streaming , să blocheze sau să încetinească viteza site-urilor sau serviciilor altor furnizori, în special celor aflați în competiție directă.

Cine ar beneficia de noul plan de reglementări și cine ar pierde?

Marile companii de telecomunicații, printre care AT & T, Verizon și Comcast, apreciază planul de abrogare al neutralității internetului, în parte pentru că ei consideră că abrogarea le va permite să câștige mai mulți bani și le va oferi mai mult control asupra traficului de pe internet.

Chiar și companiile mari de internet care susțin planul actual de reglementări, cum ar fi Google, Amazon, Facebook și Netflix – vor beneficia probabil de abrogarea acestora. Există o șansă bună, în urma abrogării, ca furnizorii de servicii de bandă largă de internet să oblige companiile să plătească mai mult pentru vizibilitatea site-urilor, pentru difuzarea clipurilor video sau chiar pentru schimbul de date dintre clienți și furnizori.  

Abrogarea regulilor de neutralitate a internetului ar putea duce la cimentarea dominanței companiilor mari pe domeniul tehnologiei, prin împiedicarea concurenței.

Utilizatorii obișnuiți de internet vor pierde prin abrogarea regulilor privind neutralitatea internetului. Nu se va întâmpla peste noapte, însă furnizorii de bandă largă vor înceape să limiteze accesul pe internet sau să taxeze mai mult pentru a ajunge la site-urile și serviciile pe care utilizatorul le folosește acum în mod regulat.

De asemenea, antreprenorii și companiile de internet mai mici – oamenii și inițiativele care pătrund în noi servicii sau care doresc să fie următorul Netflix, Google sau Facebook – ar putea pierde dacă nu își pot permite taxele potențiale ale companiilor de bandă largă.