În urmă cu două săptămâni, a izbuncnit un scandal uriaș în domeniul securităţii alimentare, după ce oameni de ştiinţă francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb modificat genetic. Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, şobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziţia şi cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi ştiinţifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că dacă pericolul organismelor modificate genetic (OMG) va fi dovedit, atunci Franţa va susţine la nivel european’ interzicerea lor. 
Cât porumb modificat genetic se cultivă în România:
Suprafețele pe care este cultivat porumbului modificat genetic MON810, potrivit infOMG.ro:
– in 2007 – 332,5 ha
– in 2008 – 6130,44 ha
– in 2009 – 3243,52 ha
– in 2010 – 822,6 ha
– in 2011 – 588,18 ha
– in 2012 – 216,9 ha
Vezi mai sus, zonele geografice cultivate cu acest tip de porumb, în România.
Întrebat despre soarta OMG-urilor în Europa, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș a declarat că important pentru agricultură este ca oamenii să aleagă în cunoştinţă de cauză: agricultorul trebuie să ştie ce produce, iar consumatorul trebuie să ştie cu ce se hrăneşte.

"Cred că în UE viitorul agriculturii şi a diferitelor moduri de a face agricultură este legat de capacitatea de informare şi acces la informare atât din partea agricultorilor, cât şi a consumatorilor", a punctat comisarul european.