Aceste rezultate se datorează creşterii investiţiilor în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Pentru anul precedent, acestea s-au ridicat la șapte milioane de euro, din care 85% reprezintă susţinerea financiară directă către colectori şi operatori de management al deşeurilor.

Compania deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde” în România, unul dintre cei mai importanți jucători ai pieţei de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje,

„Am reuşit să creştem cantităţile de deşeuri reciclate în anul 2010 într-un context economic defavorabil determinat de reducerea consumului, fapt reflectat prin scăderea semnificativă a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, până la nivelul anilor 2006-2007”, a declarat Mugurel Rădulescu, Preşedinte Eco-Rom Ambalaje. „Această creştere reprezintă rezultatul investiţiilor din toţi aceşti ani în consolidarea unui sistem performant de management al deşeurilor ce contribuie fundamental la îndeplinirea angajamentelor naţionale faţă de Uniunea Europeană. Conform ultimelor date, 78% din cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclate raportată de către autorităţi în 2010 era realizată de către Eco-Rom Ambalaje”, a mai spus el.

Din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje reciclate în 2010, aproximativ 25.000 de tone provin din colectarea selectivă de la populaţie, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Asta pentru că, mai spune președintele Eco-Rom, infrastructura existentă cu un an în rumă a fost mărită cu 50%, a fost extins numărul localităţilor conectate la 150, crescând astfel numărul locuitorilor care beneficiază de acest sistem de la trei la peste patru milioane de locuitori

Pentru anul 2011, Eco-Rom Ambalaje şi-a propus extinderea şi consolidarea parteneriatului public – privat, prin extinderea infrastructurii de colectare selectivă şi creşterea numărului locuitorilor conectaţi la sistem până la un procent de 25% din populaţia României.
 
Aceste obiective vin în contextul unui an în care cadrul legislativ a fost modificat şi obligaţiile privind valorificarea deşeurilor de ambalaje au crescut semnificativ. Dacă în 2010 obiectivul global de recuperare de energie era de 48%, pentru 2011 a crescut cu aproape zece puncte procentale, ajungând la 57%. De asemenea, legislaţia actuală impune raportarea separată a deşeurilor din ambalaje din PET (obiectiv de valorificare 42%) şi a celor din aluminiu (17%).
„Creşterea ţintelor impuse este considerabilă, iar impactul lor asupra industriei este semnificativ, cu precădere pentru ambalajele primare (sticla, PET, aluminiu), aflate în special în gospodării. În acest context, colectarea selectivă de la populaţie şi creşterea performanţelor acesteia sunt critice. Colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje reprezintă, de altfel, singura soluţie viabilă pe termen lung pentru problematica deşeurilor!, a mai spus va crește infrastructura de 2,5 ori în cazul plasticului şi metalului.