Confederatia Nationala a Patronatului Roman constata, cu regret si ingrijorare, refuzul injust al acestor autoritati de a aplica, in litera si spiritul legii, normele stabilite prin HG 44/2004, care exclud de la reconsiderarea prevazuta de art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul Fiscal veniturile realizate in cadrul profesiilor liberale.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman isi exprima public dezacordul fata de acest refuz, in contextul in care nota de fundamentare a normelor care instituie aceasta exceptie (nota avizata de Ministerul Finantelor), comunicatul de presa ANAF din septembrie 2010, precum si ghidul fiscal postat in 2014 pe site-ul ANAF privind veniturile din profesii libere arata, in mod clar, ca veniturile din profesii liberale sunt venituri din activitati independente, ce nu pot fi reconsiderate si impozitate ca fiind venituri din activitati dependente.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman isi exprima public dezacordul fata de modul abuziv in care ANAF a inteles sa dubleze, in mod nelegal, impozitul pe venit in cazul reconsiderarilor deja aplicate de inspectorii fiscali in urma controalelor efectuate, fara a tine cont de impozitul deja achitat la bugetul de stat fie de catre platitorul de venit prin retinere la sursa, fie de catre contribuabil, generand astfel, in mod injust si nelegal, o plata nedatorata si accesorii aferente.

Mentionam ca situatia grava creata de inspectorii ANAF prin atacarea/contestarea statutului profesiilor liberale, contrar prevederilor legale in vigoare, reprezinta un atac injust la adresa valorii sociale a circa 500.000 de profesionisti, cu competente deosebite.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman apreciaza ca fiind greu de inteles concentrarea activitatii ANAF in directia crearii de false probleme fiscale legate de profesiile liberale, in conditiile in care fraudele in domeniul TVA ori cel al accizelor situeaza Romania pe primele locuri in Uniunea Europeana.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman sustine si apreciaza activitatea ANAF, dar considera ca este necesara o prioritizare mai buna a controalelor spre adevaratele zone de risc fiscal, precum si o profesionalizare mai buna a inspectorilor de specialitate, care sa puna in aplicare reguli legale, clare si nedistorsionate de metodologii de control arbitrare, neprofesioniste, netransparente si interpretate arbitrar.

Prof. Univ. Mihai Manoliu