”Topul firmelor reprezintă o constantă, fiind cel mai vechi din acest domeniu. De-a lungul anilor, am acordat peste 16.000 de premii şi am avut 7.500 de firme participante. În acest an, firmele participante premiate realizează o cifră de afaceri cumulată de 10 miliarde de lei, un profit brut de peste un miliard de lei şi angajează peste 26.500 de oameni”, a spus Jianu.

Potrivit şefului CNIPMMR, mediul de afaceri din România trebuie ajutat de stat, prin măsuri ce vizează debirocratizarea, stimularea forţei de muncă şi a finanţării pentru IMM-uri. ”Am reuşit lansarea unei cercetări interesante, Carta Albă a IMM-urilor. În acest document am inserat o serie de probleme cu care ne confruntăm, iar principalele trei probleme ale întreprinzătorilor sunt birocraţia serioasă, lipsa forţei de muncă şi lipsa acută de finanţare a IMM-urilor. Mediul de afaceri trebuie să devină din ce în ce mai important şi este nevoie de înfiinţarea unui Consiliu Consultativ care să funcţioneze pe lângă autorităţi locale, pe lângă primari. Un lucru foarte important este deschiderea de birouri de investiţii la Consiliile judeţene, respectiv primării”, a menţionat Florin Jianu.

De asemenea, acesta a susţinut ideea că, după 25 de ani în care mediul politic a transmis mediului de afaceri ce să facă, a venit vremea ca mediul de afaceri să spună ceea ce vrea să facă. ”Un alt eveniment pe care noi l-am realizat în acest an, 'Invest in România', a concluzionat că atragerea de investiţii fie ele autohtone, fie străine, este foarte importantă. Cred că, după 25 de ani de când mediul politic ne-a spus ce avem de făcut, cred că a venit vremea ca noi, mediul de afaceri, să spunem ceea ce vrem să facem. În acest sens, am întocmit Programul de Guvernare al mediului de afaceri, document împărţit pe 7 capitole. Aproape 100 de măsuri sunt cuprinse în acest program şi vă amintesc două dintre ele: Legea debirocratizării, în care cerem ca statul să nu mai solicite documente întreprinzătorilor, pe care deja statul le deţine, şi o Lege a prevenţiei, prin care cerem statului să nu mai amendeze întreprinzătorii fără a face o măsură de prevenţie. Mediul de afaceri are nevoie de un parteneriat, de prevenţie din partea statului. Una dintre temele principale ce trebuie abordate este cea a antreprenoriatului. România are o forţă în antreprenoriat”, a subliniat preşedintele CNIPMMR.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), organizează, marţi, ediţia cu numărul XXIV a Topului Naţional al Firmelor Private din România. (Sursa: Agerpres)