Potrivit acestora, afirmaţiile făcute în spaţiul public cu privire la acest subiect sunt "fără temei".

"Hotărârea de guvern nu a fost şi nici nu a intenţionat să fie o decizie de achiziţie publică privind cumpărarea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine", afirmă cei doi foşti demnitari. 

Ei apreciază că, potrivit legii, iniţierea achiziţiei publice ar avea loc numai după aprobarea condiţiilor de achiziţie de către Parlamentul României. 

"Urmând întru totul procedura stabilită de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul, căruia i-a solicitat aprobarea prin lege a condiţiilor de achiziţie a navelor militare marine respective. În absenţa unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea dată, nu a luat nicio decizie în privinţa negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată", afirmă Cioloş şi Motoc. 

În opinia lor, "o aşa-zisă abrogare" a hotărârii de guvern respective care stabilea doar procedurile legale de desfăşurare a achiziţiei ar echivala cu o neasumare a acelor condiţii. 

"Actualul Guvern şi Parlament pot oricând întrerupe negocierile pentru achiziţia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot susţine şi argumenta. Însă respingem categoric ideea că o astfel de abrogare ar putea avea ca temei nerespectarea condiţiilor legale de adoptare a hotărârii de guvern respective. Prin anularea acestei proceduri de achiziţie, Guvernul actual trebuie să-şi asume şi că renunţă la construcţia unor nave militare în şantierele navale din România, din Galaţi şi Constanţa, unde lucrează peste 25.000 de români şi care asigură în acelaşi timp un nivel de investiţii de peste 1,6 miliarde euro", spun cei doi. 

Cioloş şi Motoc remarcă faptul că actualul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a fost secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, responsabil cu înzestrarea Armatei, în perioada desfăşurării negocierilor. 

"Programul strategic de înzestrare 'Corvetă multifuncţională' a parcurs o procedură de transparenţă decizională în materie de achiziţii fără precedent în România (proiectul de HG a fost prezentat pe site), care a urmat cu rigurozitate toţi paşii impuşi de legile în vigoare", se mai arată în declaraţia de presă a fostului premier şi a fostului ministru al Apărării Naţionale. 

 AGERPRES