Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să evolueze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.

Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum afectează business-ul pe care îl conduceţi?

Christian von Albrichsfeld: Creşterea salariului minim nu îi va afecta în mod direct pe angajaţii noştri întrucât salarizarea în cadrul Continental este peste nivelul minim pe economie. În mod indirect însă, toţi furnizorii de servicii care au la baza salariul minim pe economie vor solicită o creştere a tarifelor şi, prin urmare, vor genera o presiune asupra costurilor noastre de administrare a afacerilor în România, costuri care din nou nu au putut fi anticipate şi bugetate. În general, unei creşteri de costuri trebuie să-i corespundă o creştere a productivităţii în România.

Capital: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern?

Christian von Albrichsfeld: Aşteptările noastre de la noul guvern vizează mai multe paliere. Astfel, ne aşteptăm la predictibilitate din partea guvernului, un lucru care conferă stabilitate şi o plănuire exactă a investiţiilor şi a dezvoltării companiei. De asemenea, ne dorim din partea guvernului un dialog cu mediul de afaceri: acest dialog presupune o pregătire a deciziilor ce afectează mediul de afaceri împreună cu antreprenorii şi marile companii din România.  Un aspect important îl vizează şi dezvoltarea infrastructurii: în acest caz ne referim la finalizarea tronsoanelor de autostrada pe traseul Arad-Sibiu-Braşov, precum şi la alimentarea cu energie electrică stabilă. Tot în zona infrastructurii intră şi penele de curent, care reprezintă o reală problemă pentru unităţile de producţie, dar şi pentru centrele de inginerie şi laboratoarele unde sunt derulate teste care nu pot fi întrerupte, teste extrem de importante şi costisitoare pentru dezvoltarea produselor din automotive.

Simplificare şi predictibilitate în sistemul de taxare este o altă direcţie pe care ne-am dori să o vedem pusă în aplicare în România, astfel încât companiile să îşi poată organizamai eficient dezvoltarea în sectorul de activitate în care activează.

Importantă este şi o creştere raţională a salarizării în mediul de stat concomitent cu creşterea calităţii serviciilor oferite şi, nu în ultimul rând, ne aşteptăm la o continuare a digitalizării serviciilor de stat.

Capital: Enumeraţi prioritățile care trebuie avute în vedere pentru sectorul în care activați şi care ar trebui implementate în decursul acestui an?

Christian von Albrichsfeld: Pentru Continental, priorităţile ar fi legate de o dezvoltarea infrastructurii, precum şi măsuri care vin în sprijinul stimulării creşterii forţei de muncă în România. Aşadar, în privinţa infractructurii, consider că ar trebui finalizate tronsoanele de autostrada pe traseul Arad-Sibiu şi ar trebui demarate lucrările la autostrada Sibiu-Braşov.

În privinţa creşterii forţei de muncă din România, următoarele priorităţi s-ar plia pe această direcţie: continuarea reformei sistemului de sănătate în sensul dezvoltării parteneriatelor public-private, dezvoltarea sistemului de educaţie în direcţia informatizării şi digitalizării şi, nu în ultimul rând, stabilizarea/aducerea înapoi a forţei de muncă în România.

Educaţia: un aspect important pentru Continental îl reprezintă şi continuarea şi dezvoltarea activităţilor care ţin de şcoală profesională, dar şi cele de promovare a activităţilordin zona de cercetare şi dezvoltare.

Capital: Cum estimaţi că va evolua businessul pe care îl conduceţi în acest an?

Christian von Albrichsfeld: Pentru acest an, estimăm o creştere de două cifre a afacerilor noastre în România, atât în zona de cercetare-dezvoltare, cât şi în activitatea de producţie, bineînţeles în condiţiile unui climat economic care stimulează activitatea investiţională.

Capital: Consideraţi că aplicarea noului pachet de măsuri anunţat de guvern ameninţă stabilitatea financiară a României?

Christian von Albrichsfeld: Aplicarea noului pachet de măsuri anunţat de guvern poate crea probleme stabilităţii financiare din România dacă aceste măsuri nu sunt corelate cu investiţiile efectuate de către stat în proiecte viabile economic, respectiv dacă se bazează doar pe presupuneri de absorbţie de fonduri europene şi pe colectare de fonduri la bugetul de stat fără acoperire.

 

Citiţi detalii despre opiniile celor 30 de oameni de afaceri chestionaţi de Capital în legătură cu măsurile economice adoptate sau anunţate de noul Guvern în ediţia din această săptămână a revistei Capital. Publicaţia poate fi găsită la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.