Chiriţoiu a fost întrebat care este părerea sa despre intenţia Autorităţii de Reglementare din Energie de a liberaliza timpuriu piaţa gazelor pentru consumatorii casnici.

'Din moment ce preţurile la noi sunt apropiate de preţurile internaţionale, are anumit sens să accelerăm calendarul de liberalizare. Până de curând, preţurile din România erau substanţial mai mici decât preţurile din restul Europei. Scăzând preţul petrolului, a scăzut şi preţul gazelor, iar acum preţurile internaţionale s-au apropiat de preţul din România. Are sens să lăsăm piaţa să-şi vadă de cursul ei', a răspuns Chiriţoiu.

El a susţinut, totuşi, că este nevoie de interconectări cu ţările vecine, pentru a ne cupla la piaţa europeană de gaze şi a avea cât mai multe surse de provenienţă a gazelor.

'În acelaşi timp, trebuie să facilităm legăturile cu restul Europei. Deci să putem importa şi exporta gazul românesc şi ne putem lega de o piaţă mai largă, iar atunci nu mai contează că sunt doar doi producători în România. Dacă ei ar creşte preţul, poţi să aduci gaz mai ieftin din afară, iar acest lucru va ţine o presiune asupra lor', a precizat oficialul autorităţii de concurenţă.

El a amintit că, odată cu noile descoperiri din Marea Neagră, pe piaţa internă ar putea apărea noi producători de gaze.

'După cum merg explorările în Marea Neagră, s-ar putea să avem şi alţi producători şi, din nou, se va pune acut problema exportului. Momentan nu mai importăm gaze aproape deloc, deci producţia internă acoperă în mare parte consumul intern, însă, dacă va creşte producţia internă, se va pune problema exportului. Reglementatorul este instituţia cel mai bine plasată, iar ei cred că s-ar justifica liberalizarea. Nu am motive să pun la îndoială ce crede reglementatorul', a adăugat Chiriţoiu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, a anunţat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, în urmă cu două săptămâni.

'Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situaţie. Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare', a susţinut oficialul ANRE.

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

'Ministerul Energiei solicită o analiză şi un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor preţuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă preţurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil şi, în cazul în care s-ar întoarce preţurile în sensul creşterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceştia. Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 – 2017, nu vedem o modificare a preţului', a continuat Havrileţ.