Problemele din piaţa vânzărilor de locuinţe se transmit şi pe piaţa chiriilor. În unele cazuri, proprietarii au renunţat la scumpiri, reducându-şi chiar pretenţiile cu 10-50 de euro lunar.

După ce ani de-a rândul chiriile cerute pentru locuinţe au crescut până la niveluri absurde, depăşind salariul mediu lunar, anul acesta a venit cu o corecţie. Sumele cerute de proprietari au rămas identice cu cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, în unele cazuri apărând chiar scăderi. Deocamdată, doar în cazul zonelor semicentrale sau centrale din Capitală, pentru garsoniere şi pentru unele apartamente cu două camere, pretenţiile au scăzut cu câteva procente. „Nivelul chiriilor nu a avut fluctuaţii importante în primul trimestru, iar pe parcursul anului, evoluţia preţurilor de închiriere va depinde de amplasament, cerere, disponibilitatea la închiriere a apartamentelor, dar şi de numărul de unităţi noi cumpărate în scopul închirierii“, crede Silvia Stănescu, consultant în cadrul firmei Atisreal.

Ofertele de închiriere postate pe internet  s-au înmulţit în ultima perioadă. Multe dintre ele, deşi nu provin de la agenţii imobiliare, rămân mult timp expuse din cauza scăderii cererii. Cauza: preţurile mari, dar şi condiţiile şi calitatea oferite. Reprezentanţii UniCredit Bank au afirmat că, în România, nici nu se poate vorbi de o piaţă reală a chiriilor. Opinia este susţinută şi de alţi experţi. „Nu aveţi ceea ce se numeşte un sistem de «social housing». Viena este unul dintre liderii europeni în domeniu şi nu e nicio ruşine aici. Ştiu că românii ţin neapărat să deţină o proprietate, dar nu toţi vor putea să o aibă“, spune Daniel Fuchs, managing partner al companiei Spiegefield.

Nici provincia nu se înscrie pe alte coordonate. În Braşov sau Iaşi, chiriile stagnează din toamna anului trecut, pentru majoritatea tipurilor de locuinţe, singura excepţie fiind Constanţa. Potenţialul turistic a permis chiriilor să crească  aici în continuare. Pentru un apartament cu două camere utilat complet se cer acum peste 300 de euro lunar în zona centrală, după ce anul trecut, suma pretinsă era de circa 225-250 de euro. „Problema în Constanţa este că nu putem face nişte calcule corecte ale chiriilor decât pentru sezonul de iarnă. Vara, toată lumea preferă să închirieze cu noaptea şi se cer peste 50 de lei pe noapte pentru o cameră. Cu totul special este cazul unui apartament din Mamaia, care se pare că va fi închiriat în intervalul iunie-octombrie 2008, pentru 10.000 de euro“, spune Mirela Cioroabă, consultant al agenţiei Free-land Imobiliare.

Una dintre probleme este faptul că nimeni nu ia în calcul preţul real al unei chirii, aşa cum se întâmplă în cazul vânzării. Majoritatea ofertei este reprezentată de apartamente din blocuri vechi, cumpărate ieftin la începutul anilor ‘90. Investiţiile pentru modernizarea unui apartament vechi nu depăşesc de regulă 10.000 de euro, bani care în cazul unei chirii de 500 de euro lunar (la care adesea nu se plăteşte nici impozit, neîncheindu-se contract de închiriere) se pot recupera în ceva mai mult de un an şi jumătate. Aşadar, specula apărută pe piaţa vânzărilor s-a purtat şi se poartă cu succes şi pe cea a chiriilor. Mai mult, efectele acestor tranzacţii în indicatorii macro nu sunt calculate de nimeni, atâta vreme cât nici această piaţă nu este luată în seamă de autorităţi.

105-13813-30imobiliaretabel.jpg 

Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008