Nouă milioane de euro au fost plătite, în 2008, pentru decontarea chiriilor şi cazarea la hotel a bugetarilor. În primul trimestru din 2009, s-au cheltuit deja trei milioane de euro.

Din bugetul de austeritate croit pentru acest an de criză, câteva milioane de euro s-au dus pe cazarea parlamentarilor, magistraţilor şi funcţionarilor din ministere. În realitate, suma ar putea fi mult mai mare, dacă ţinem seama de faptul că doar o parte din instituţiile statului au răspuns solicitării adresate de revista Capital, de a i se comunica datele privind alocaţiile bugetare destinate chiriilor unor categorii de demnitari. Astfel, valoarea chiriei lunare care se decontează variază de la instituţie la instituţie, cea mai mică fiind cea încasată de angajaţii Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul (din cadrul aparatului de lucru al Guvernului) – 111 euro/persoană. La polul opus, cele mai mari sume se decontează pentru cazarea parlamentarilor în hotelurile din Bucureşti, respectiv 2.375 de euro/lună/persoană, pentru camera dublă, şi 1.239 de euro/lună/persoană, pentru camera cu un pat.

Proprietari deghizaţi în chiriaşi

Camera Deputaţilor are contracte cu trei hoteluri: Radisson SAS (fostul hotel Bucureşti), Monte Nelly şi Royal, iar Senatul, cu Centre Ville Aparthotel, Royal, Minerva şi Monte Nelly. Parlamentarii care nu doresc să locuiască la hotel primesc 727 de euro/lună pentru chirie. Cu toate că sumele de care beneficiază pot acoperi lejer chiria unor apartamente din centrul Capitalei, unii deputaţi sunt nemulţumiţi de cuantumul lor. Pe de altă parte, un studiu al Institutului de Politici Publice arată că unii parlamentari, deşi aveau trecute în declaraţiile de avere proprietăţi în Bucureşti, au beneficiat de sume importante pentru decontarea chiriei. Analiza realizată de Capital pe baza datelor comunicate de instituţiile de stat arată că şi judecătorii transferaţi în Capitală beneficiază de o chirie consistentă: 800 de euro/lună. Aceştia sunt urmaţi de cei 91 de angajaţi ai Ministerului Justiţiei, cărora li se decontează lunar 520 de euro/persoană. Lista continuă cu angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (325 euro/lună), respectiv cei ai Ministerului Public (308 euro/persoană).

În timp ce companiile private fac disponibilizări, în primele trei luni ale acestui an, din „bugetul de criză“ s-au plătit aproape 3 milioane de euro pentru chiriile celor mai fericiţi bugetari.

Pe principiul „cine împarte, parte-şi face“, parlamentarii beneficiază, dintre toţi bugetarii, de cea mai mare sumă care se decontează: 2.375 euro/lună/persoană pentru cazare la hotel sau 727 de euro/lună pentru chirie în alte spaţii, respectiv garsoniere sau apartamente închiriate de pe piaţa liberă. Anul trecut, camera inferioară a parlamentului a plătit numai pentru chirii aproximativ 940.000 de euro (la cursul mediu al BNR). Din informaţiile furnizate de Camera Deputaţilor, 176 de deputaţi sunt cazaţi, în prezent, în trei dintre hotelurile bucureştene care au contracte încheiate cu această instituţie. Este vorba de hotelul Radisson SAS (fostul hotel Bucureşti), Monte Nelly şi Royal. Cazarea este suportată pe toată perioada mandatului, adică 365 de zile/an. Alţi 66 de deputaţi, plus un angajat al Camerei beneficiază în prezent de decontarea chiriei. Şi senatorii pot deconta chirie în valoare de circa 727 de euro lunar. În prezent, 16 senatori au depus cereri în acest sens, cărora li s-a alăturat un angajat al Senatului. Separat, în 2008 s-au plătit peste 1,15 milioane de euro pentru senatorii care au fost cazaţi la Centre Ville Aparthotel.

Chirii de magistrat

Al doilea loc este ocupat de magistraţi. Conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, valoarea maximă a chiriei decontate lunar de minister este de 800 de euro în Bucureşti, iar valoarea minimă este de 30 de euro în Brăila. În prezent, 512 judecători şi 91 de angajaţi ai ministerului beneficiază de decontarea chiriei. În cazul acestora din urmă, nivelul chiriei decontate este de 520 de euro/persoană/lună. De asemenea, pentru 168 de pesoane din cadrul personalului auxiliar se suportă de la buget, în medie, 280 de euro/lună. De la 1 iulie, însă, nivelul chiriei se va diminua cu 25% pentru toate localităţile.

O statistică a ministerului arată că aproximativ jumătate din judecătorii care sunt născuţi şi/sau au domiciliu/locuinţa în Bucureşti funcţionează în cadrul instanţelor din provincie, cealaltă jumătate fiind reprezentată, firesc, de judecătorii din provincie care funcţionează în cadrul instanţelor din Capitală.

Şi Ministerul Public decontează lunar 308 euro/persoană, contravaloarea chiriei pentru 391 de angajaţi. În ceea ce priveşte chiriile plătite magistraţilor care funcţionează în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), până la închiderea ediţiei nu am primit răspuns de la această instituţie.

A treia poziţie în topul chiriilor revine angajaţilor de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care primesc lunar 325 de euro. În această situaţie se află 34 de persoane.

În cadrul aparatului de lucru al Guvernului, 48 de persoane primesc lunar chirii între 111 şi 170 de euro. Cea mai mare chirie se decontează angajaţilor de la Secretariatul General al Guvernului, iar cea mai mică, celor de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul (DRP).

Astfel, în anumite cazuri, cum este cel al DRP, nivelul chiriei decontate a scăzut de la 1.200 de lei/lună, în 2008, la 464 lei/lună, în 2009, în vreme ce la Camera Deputaţilor şi Senat, valoarea cazării la hotel a crescut de la 291 de lei/zi la 319 lei/zi.

De menţionat că, deşi am solicitat informaţii referitoare la sumele plătite pentru chiriile angajaţilor la toate cele 18 ministere, ne-au răspuns doar Ministerul Dezvoltării, MAE, cel al Justiţiei, al Muncii, al Agriculturii şi al Transporturilor.

162-31399-capital_06.jpg

În atenţia ANI!

Un studiu privind cheltuielile parlamentarilor în mandatul trecut, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), arată că mai mulţi deputaţi care aveau trecute în declaraţiile de avere proprietăţi în Bucureşti au beneficiat de sume importante pentru decontarea chiriei. Astfel, Daniela Popa, fost deputat PC de Bucureşti, a încasat circa 1.300 de euro, în ultimele două luni ale lui 2007, deşi în declaraţia de avere are trecute proprietăţi în Capitală. În aceeaşi situaţie s-au găsit şi Liviu Almăşan, deputat PC şi ulterior PNL şi PD-L de Hunedoara, Dumitru Becşenescu, deputat independent de Vâlcea, Viorel Constantinescu, deputat PSD de Buzău şi ulterior PD-L, Dragoş Dumitriu, deputat PRM de Argeş şi ulterior PC etc. Aceeaşi situaţie este şi la Senat. Studiul menţionează cazul senatorului PNL de Dâmboviţa, Ion Mihai Dumitrescu, care a primit bani pentru a locui în Bucureşti, deşi are un apartament în Capitală. „Asemenea cazuri ar fi trebuit să fie în atenţia unor instituţii precum Agenţia Naţională de Integritate sau chiar a organelor de cercetare, pentru că vorbim despre potenţiale falsuri în declaraţii. Însă, din păcate, nu s-a întâmplat aşa, singura soluţie pentru unii dintre aceşti parlamentari fiind oprobriul public, acolo unde acesta a funcţionat“, spune Elena Iorga, director de programe în cadrul IPP.

Cât ne costă un parlamentar? Aproximativ 7.000 de euro/lună. Aşa rezultă din calculul făcut de IPP în cazul parlamentarilor din vechiul mandat. S-a ţinut cont de valoarea lunară brută a indemnizaţiei, de cheltuielile cu cazarea, suma forfetară alocată pentru biroul de parlamentar, diurne etc.

162-31396-0607_elenaiorga_23_cc.jpgUnii parlamentari din mandatul trecut, deşi aveau case în Bucureşti, au decontat contravaloarea chiriei.
Elena Iorga, director, IPP

4.000 de euro a încasat, în 2007, Cristian Buşoi, fost deputat PNL de Timiş, aceasta fiind cea mai mare sumă decontată pentru cazare de un deputat în vechiul mandat, conform IPP

1.300 de persoane au beneficiat anul trecut de decontarea ­chiriei şi a cazării la hotel, din informaţiile primite doar de la o parte din instituţii

PARLAMENTARI: 2.375 euro pe lună, de persoană, cazare la hotel în cameră dublă; alternativa, 727 de euro pe lună, pentru chirie

ANGAJAŢII MINISTERULUI JUSTIŢIEI: 520 euro pe lună, de persoană, pentru chirie

MAGISTRAŢI: 800 europe lună, de persoană, pentru chirie, în Bucureşti

DIPLOMAŢI: 325 euro pe lună, de persoană

162-31398-capital_01_bun.jpg

Parlamentarii, nemulţumiţi de alocaţia de 727 /lună

Valoarea chiriilor de­con­­tate stârneşte dispute între „chiriaşi“. Pe de altă parte, sistemul de decontări este văzut ca fiind discriminatoriu.

Deşi sumele alocate pentru chirii şi cazarea la hotel sunt consistente, unii parlamentari sunt nemulţumiţi. „La ora actuală, parlamentarii care nu optează pentru o cameră de hotel primesc o sumă fixă, echivalentul a 700 de euro. Cu aceşti bani trebuie să acopere cheltuiala lunară legată de chirie, respectiv transportul până/de la locul de muncă, dacă îşi găsesc de închiriat în locaţii mai îndepărtate de Parlament. Consider că această sumă nu este suficientă şi că cea mai bună variantă ar fi construirea unui hotel al parlamentului“, susţine Claudia Boghicevici, deputat PD-L, circumscripţia 2 Arad. 

În replică, Jeni Georgescu, consultant imobiliar la EuroMetropola, exemplifică unde poţi locui în Bucureşti cu aceşti bani: „Cu aproximativ 800 de euro se poate închiria un apartament cu trei camere complet mobilat şi utilat în Dorobanţi sau un apartament cu două camere în Primăverii. În Romană, proprietarii sunt dispuşi să-şi închirieze chiar vile de patru camere. Tot vile pot fi închiriate pentru aceiaşi bani şi în Băneasa“.

Un alt deputat, Mircea-Gheorghe Drăghici, din partea PSD-PC, colegiul 2 Curtea de Argeş, ne-a spus: „Condiţiile de cazare în hotelul în care stau sunt decente, dar au probleme legate de parcare, de zgomot şi de organizare. Cât priveşte cazarea, am solicitat să se aibă în vedere, în contractele cu hotelurile, că la sfârşit de săptămână este activitate parlamentară în teritoriu şi niciun deputat nu rămâne în Bucureşti“.

Afacerea locuinţelor de serviciu

În schimb, Viorica Costiniu, preşe­din­te de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), este de părere că acei magistraţi care au o proprietate în oraşul din care provin nu ar trebui să beneficieze de decontarea chiriei dacă funcţionează în cadrul unei alte instanţe, mai ales dacă transferul s-a făcut în interes propriu. „În cazul în care ai solicitat transferul într-o altă localitate, trebuie să-ţi asumi cheltuielile de cazare“. Costiniu subliniază însă că magistraţii trebuie să aibă salarii decente, astfel încât să nu fie nevoiţi să apeleze la decontarea chiriilor. Ea susţine că sistemul de decontare a chiriilor este discriminatoriu pentru magistraţii care nu beneficiază de un astfel de suport financiar, care în esenţă înseamnă o creştere a veniturilor lunare doar pentru unii. Preşedinta AMR spune că soluţia propusă de asociaţie a fost concesionarea de teren, urmând ca magistraţii să contracteze aici locuinţe. „Prin ‘96-‘97, Ministerul Justiţiei a cumpărat nişte locuinţe de serviciu pentru magistraţi, chiar de la cei care lucrau pe atunci în minister. Nu ştiu dacă cei care au vândut apartamentele nu au beneficiat de acestea ca locuinţe de serviciu. Ulterior, apartamentele au fost vândute celor care locuiau în ele, la preţuri modice“, ne-a spus Viorica Costiniu.

162-31397-0607_viorelvirgilandreie.jpgCheltuielile de decon­tare a chiriilor magistraţilor s-ar micşora dacă ar exista un fond locativ alocat ordonatorilor principali de credite.
Virgil Andreieş, preşedinte CSM