"În iulie, guvernul Gaddafi a trimis pe cineva în China fără ştiinţa Guvernului chinez, pentru a intra în contact cu membri ai unor firme interesate", a declarat Jiang Yu, o purtătoare de cuvânt a ministerului, răspunzând la o întrebare cu privire la informaţii publicate de un cotidian canadian potrivit căruia Beijingul i-a propus arme colonelului Muammar Kadhafi, în timp ce acesta lupta pentru supravieţuirea regimului său.

"Companiile chineze nu au semnat (niciun) contract comercial şi nici nu au exportat echipamente militare în Libia", a precizat oficialul chinez.
Potrivit acestuia, autorităţile însărcinate cu vânzarea de arme vor examina acest lucru cu seriozitate.  Răspunsul purtătorului de cuvânt a venit la o întrebare referitoare la eventuale sancţiuni pe care Beijingul le-ar putea lua împotriva societăţilor chineze implicate.

Globe and Mail a publicat ieri un articol în care informa că China a propus în iulie importante cantităţi de arme lui Muammar Kadhafi, aflat sub presiunea rebeliunii, şi a purtat discuţii secrete asupra livrării lor prin Algeria şi Africa de Sud, dar fără ca armele să fie efectiv livrate.

Publicaţia canadiană a informat, citând documente în posesia cărora se afla, că firmele chineze de stat  care produc armament erau pregătite ca la sfârşitul lui iulie să vândă către Tripoli arme şi muniţii în valoare totală de cel puţin 200 de milioane de dolari, în pofida sancţiunilor impuse de ONU.

Globe and Mail nu confirma că armele au fost livrate, dar cita lideri din cadrul noului regim de la Tripoli, potrivit cărora documentele le întăreau suspiciunile cu privire la acţiuni recente ale Chinei, Algeriei şi Africii de Sud.
Consilieri militari de rang înalt ai colonelului Muammar Gaddafi au efectuat la jumătatea lui iulie o vizită la Beijing, unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai întreprinderilor China North Industries Corp. (NORINCO), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) şi China XinXing Import & Export Corp., adăuga Globe and Mail.

Chinezii au insistat asupra necesităţii de a păstra discreţia şi au recomandat ca respectivele "contracte să fie încheiate cu Algeria şi Africa de Sud, ţări cu care China a mai cooperat deja", potrivit documentelor citate de cotidian.

Producătorii de armament din China relevau în plus că numeroase arme solicitate de delegaţia libiană se aflau deja în arsenalele armatei algeriene şi puteau fi transportate imediat la frontieră, mai arată publicaţia canadiană.
Conform sursei citate, cele două părţi au discutat în mod special despre livrarea de camioane lansatoare de rachetă şi despre rachete antitanc. Chinezii au oferit, de asemenea, rachete sol-aer de tip QW-18, comparabile cu rachetele americane de tip Stinger, capabile să doboare avioane aflate la joasă altitudine, mai arată Globe and Mail.