Ideea ar beneficia de sprijinul preşedintelui Xi Jinping, susţinătorul construirii unei forţe aeriene de natură 'strategică', altfel spus 'dotată cu capacităţi ofensive şi nu doar defensive, aşa cum a fost cazul în trecut', potrivit expertului Wang Yan'an, redactorul-şef al revistei chineze Aerospace Knowledge, citat de China Daily.

Aviaţia Armatei Populare de Eliberare (APE) 'trebuie să aibă în dotare un bombardier strategic cu rază lungă de acţiune, fără de care nu se poate vorbi de o forţă strategică' aeriană, afirmă acelaşi expert.

Instrucţiunile preşedintelui chinez 'au fost reînnoite în luna mai de către planificatori ai strategiei APE' în Carta albă a apărării naţionale, aminteşte acelaşi ziar. Calificativul 'strategic' a fost rezervat până acum celui de-al 'doilea corp al artileriei' APE, însărcinat cu rachetele nucleare.

Pe o pagină întreagă, cotidianul oficial chinez detaliază provocările şi mizele proiectului a cărui materializare se anunţă de durată, având în vedere întârzierile în dezvoltare ale aeronauticii militare chineze.

Potrivit 'caietului de sarcini', caracteristicile viitorului aparat de tip 'stealth' ar trebui să includă o rază de acţiune de 8.000 de km şi o încărcătură de circa 10 tone de bombe. Acesta ar trebui să lovească până la al 'doilea lanţ de insule', care defineşte, potrivit Beijingului, 'perimetrul de apărare maritimă al ţării', conform ziarului citat.

Primul lanţ 'desemnează o serie de insule ce se întind din Japonia, în nord, până în Taiwan şi Filipine, în sud', în timp ce al doilea lanţ 'merge de la insulele Bonin (arhipelagul nipon Ogasawara), în nord, până la insulele Mariane şi Caroline, în sud', indică China Daily, invocând 'o accepţiune general admisă', deşi 'frontierele exacte ale acestor lanţuri de insule nu au fost definite în mod oficial'.

Forţele aeriene chineze nu dispun pentru moment decât de modelul de bombardier strategic H-6, inspirat de vechiul Tu-16 sovietic bimotor din anii '50 ai secolului trecut (Badger, în clasificarea NATO). Versiunea sa chineză modernizată (H-6K), subsonică, este capabilă să transporte până la şase rachete de croazieră.

În ceea ce priveşte viitorul bombardier strategic invizibil, partea chineză s-ar putea inspira de la aparatul rusesc Tu-160, un bombardier greu supersonic, cu geometrie variabilă, conform aceluiaşi ziar chinez. Dar un astfel de model nu ar fi invizibil, remarcă publicaţia, care exclude posibilitatea conceperii unui echivalent al B-2 american al companiei Northrop Grumman, deoarece aceasta ar reprezenta 'o provocare tehnologică şi financiară' insurmontabilă pentru China.

Alte media chineze estimează la un deceniu timpul necesar pentru a pune la punct un astfel de aparat stealth, indică AFP. AGERPRES